„NATO SE ŠIRI I DALJE, RUSIJA SADA MORA DA INTEGRIŠE BELORUSIJU I KAZAHSTAN!“ Stručnjaci: Napad na Finsku bi značio SVETSKI RAT

„Moskva ne vidi nikakvu korist za Finsku od ulaska u NATO, jer će u slučaju vojne eskalacije između Rusije i alijanse, ta zemlja prva stradati,“ rekao je visoki ruski diplomata Mihail Uljanov u intervjuu za RIA Novosti.

Da li je ova izjava neka vrsta pretnje? Na ovo pitanje odgovorili su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije prof. Branko Nadoveza, sa Instituta za noviju istoriju, i prof. dr Dragan Radenović, akademik.

– Rusko-ukrajinski sukob je Zapad iskoristio za svoje proširenje. Od kada je došao Putin, NATO-pakt se proširuje. Da bi sada došao u podsovjetski prostor, uključujući tri pribaltičke države. Da bi sada najavio i novo proširivanje podsovjetske teritorije Ukrajine, Moldavije, Gruzije. Zapad ostvaruje svoje ciljeve jer se širi. Meni ova izjava nije sasvim jasna. Taj napad na Finsku bi značio svetski rat. Finska je u NATO paktu, a po njihovom statutu napada na jednu članicu je i napad na celi NATO pakt. Rusija ima kapacitete za svoje nacionalne ciljeve, da ostvari svoj interes pod sovjetskim prostorom, pravoslavnim i slovenskim. To znači da se integriše sa Belorusijom, sa Kazahstanom i da zaštiti ostale pravoslavne države – rekao je Nadoveza.

– Po mom mišljenju nije reč o pretnjama upućenih NATO paktu, već upozorenje, da ukoliko se NATO bude proširivao dalje, Rusija je spremna da brani 2000 km dugačko razgraničenje sa Finskom. NATO pokušava da eskalacijom svojih ambicija dovede to u fokus i da na neki način izbaci događaje na Bliskom istoku i one koji se dešavaju u Ukrajini – rekao je Radenović.

Kraj godine doneo je i oglašavanje Kim Džong Una, odnosno njegovu naredbu vojsci Severne Koreje za ubrzanu pripremu za rat. Radenović se dotakao ove izjave iz Severne Koreje i naveo da ona znači da su spremni da brane svoju državu.

– Bio sam u situaciji da proučavam tog čoveka i njegove psihološke karakteristike. Zaključio sam da je Koreja zemlja koja ima puno neprijatelja. Čitav Zapad, koji je neprijateljski inače prema slavenskom svetu pretežno, je sada smislio da pomera svoje tačke oružanih sukoba, da izaziva oružane sukobe kako bi stvorio još veći stepen zamešateljstva od onog koji već sada postoji u čitavom svetu – rekao je Radenović i dodao:

– Ta izjava znači da oni žele da stave do znanja svetskoj zajednici da se spremi da svoju državu brane. To što NATO više nije vojna institucija, nego politička institucija, što američka vojska više nije vojska koja može da preti čitavom svetu, a oni se i dalje u propagandnom ratu koji sjajno vode, ponašaju kao da su nekakva velika sila. Velika sila je stavljena pod kontrolu čitave planete.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)Autor Luka Vujičić


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare