HITNO SE OGLASIO NATO! Nemačka predaje štafetu: Ova država će predvoditi snage za brzo reagovanje!

U značajnom koraku ka ojačavanju kolektivne odbrane NATO saveza, Velika Britanija je najavila da će predvoditi snage za brzo reagovanje tokom naredne godine, saopštila je danas Alijansa.

Prema informacijama objavljenim na zvaničnom sajtu NATO, Britanska sedma laka mehanizovana brigada imaće ključnu ulogu u vođenju NATO snaga za brzo reagovanje od 1. januara 2024. godine.

Zajednička operativna grupa NATO veoma visoke spremnosti (VJTF) formirana je kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine, a prvi put je raspoređena u kolektivnu odbranu Alijanse nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Uzimajući od Nemačke štafetu predvođenja, Britanija preuzima komandu VJTF-a i preuzima odgovornost za održavanje visokog nivoa pripravnosti i spremnosti za hitno delovanje.

Vršilac dužnosti portparola Alijanse, Dilan Vajt, istakao je značaj britanskog vođstva u ovoj ključnoj formaciji najviše spremnosti. 

– Ova brigada treba da bude spremna da se kreće u roku od nekoliko dana gde god je potrebna NATO, što je čini ključnim delom naše kolektivne odbrane. Britansko vođstvo naše formacije najviše spremnosti je jasan prikaz njenih sposobnosti i posvećenosti NATO – naglasio je Vajt.

VJTF, deo šireg sklopa NATO snaga za reagovanje, obuhvata i vazdušne i pomorske snage, ali će kopnene snage u 2024. godini činiti oko 6.000 vojnika. Sedma laka mehanizovana brigada, poznata kao „Pustinjski pacovi“, predstavlja jezgro ovih snaga, sastavljeno od puka lake konjice i četiri laka mehanizovana pešadijska bataljona uz podršku artiljerijskog, inženjerskog, logističkog i sanitetskog puka.

U sastavu brigade su i ugledne jedinice poput Kraljevskog engleskog puka i Kraljevske škotske garde.

Poljska Prva varšavska oklopna brigada i španska brigada Gusman el Bueno pružiće podršku teškim borbena tenkovima, jurišnim helikopterima i protivvazdušnom odbranom, čime će dodatno ojačati sposobnosti VJTF-a.

Ovaj pomno planiran i koordiniran angažman britanskih i savezničkih snaga predstavlja ključni korak u održavanju bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.

UDARNA VEST.rs(republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare