„MRVILI DIJAMANTE I BACALI U SLIVNIK“: Progovorila kućna pomoćnica Srbina koji je opljačkao Tamaru Eklston

Ljubomir Romanov, nekada Radosavljević, pljačkaš svetksih bogataša, koji je prošle nedelje uhapšen u Beogradu, živeo je život kao na filmu, a tajne njegovog luksuznog života ekskluzivno za Kurir otkriva njegova bivša kućna pomoćnica iz Milana.

Podsetimo, Romanov je uhapšen po poternici iz Velike Britanije koja ga od 2019. potražuje zbog sumnje da je opljačkao vilu Tamare Eklston, naslednice vlasnika Formule 1, iz koje je odneo plen od 25 miliona funti. Romanov se tereti da je iste godine opljačkao i bivšeg fudbalera Frenka Lamparda, pokojnog vlasnika FK Lester i mnoge druge milijardere.

Vila od pola miliona evra

Naša sagovornica (ime i prezime poznato redakciji), kaže da je kod Ljubomira radila 2017. Čistila mu je vilu na četiri nivoa u predgrađu Milana, vrednu pola miliona evra.

– Preko jedne agencije u Srbiji sam dobila posao kod srpske porodice u Milanu. Sve sam dogovorila oko plate i uslova i dogovorila da radim tri meseca. Nisam znala ko su, kod nas se još nije znalo ništa o njima – počinje priču ova žena.

Kad je stigla u Milano, kako kaže, na aerodromu ju je sačekao Ljubomir u srebrnom „poršeu“.

– Sačekao me je oniži gospodin, elegantno obučen, ljubazan, rekao mi je da se zove Alfredo. Kuća je bila u luksuznom delu milanskog predgrađa Baranzate. Naselje je bukvalno zaključano i ko ne živi tamo ne može ni da priđe – kaže kućna pomoćnica čoveka kog je italijanska policija prozvala „kraljem prevara“, pošto je svoju kriminalnu karijeru imao i u toj državi, u kojoj je više puta hapšen.

Tajni sef

Ključ u brushalteru

Sef iz kog je policija zaplenila novac i dragocenosti bio je, kako kaže naša sagovornica, u maloj prostoriji ispod stepenica u kojoj je bila i veš-mašina.

– Nisam nikada ranije primećivala sef, ali sam videla ženu kako ponekat zavlači ruku u jedan brushalter, odatle izvlači nešto i otvara. Nisam zagledala, dok jednog dana nisam primetila da tamo zapravo postoji sef. Nisam imala predstavu da se tu čuva toliko vredan nakit i novac – kaže kučna pomoćnica.

– Ušli smo u kuću iz garaže, sve je bilo na dugme. Odatle smo se popeli u kuhinju koja je bila sva u belom, prelepo uređena. Iznad je dnevna soba sa kupatilom, gde je on boravio sa ženom, a na spratovim iznad su bile soba za ćerku i sinove. Sve je bilo u mermeru, zlatu, kristalima. Možete da zamislite kako to izgleda, kada mi je za čišćenje kristalnog lustera trebalo sedam i po sati – opisuje luksuz i dodaje da je Ljubomirova žena u spavaćoj sobi imala 23 ukrasna jastuka na krevetu i da je zahtevala da oni uvek budu poređani na isti način.

– Da bih ispunila to, ja sam slikala kako su oni postavljeni i svaki sledeći put sam gledala sliku i ređala ih – kaže sagovornica.

Nije znala čime se bavi

Ona je objasnila da nije ni slutila koje je poreklo novca ove porodice, sve dok je jedne noći nije probudio inspektor.

– Nekoliko puta sam po kući nalazila žute koverte sa novčanicama od po 500 evra, a jedna velika kutija koja je stajala među dečjim igračkama je bila puna tih novčanica. Nikada ne bih rekla da su bile lažne. Primetila sam i da postoji sef u maloj prostoriji ispod stepenica, ali nisam znala kolika je vrednost onoga što ima unutra – kaže ova žena:

– Usred noći je upala policija u kuću. Alfredo, odnosno Ljubomir, tada nije bio u kući, a svi ostali već su sedeli u dnevnoj sobi. Policija je tada pronašla sef u kom je bilo 360.000 evra i još nakita i drgulja.

Ljubomir je, kako kaže, tada bio na putu. Kako nam je rekla on je često odlazio na par dana, pa bi se vraćao sa koferima.

– Uglavnom je putovao po Evropi, a ja nisam znala šta je u tim koferima bilo – kaže.

Italijanska policija tada je stavila Ljubomira na poternicu, navodeći da je to osoba koja koristi 20 različitih identiteta, te da se tereti da je varao i pljačkao bogate ljude, kao i da se bavio falsifikovanjem novca.

Čučala u garaži

Kućna pomoćnica opisala je i kako su se Ljubomirovi supruga i deca ponašali nakon što je policija upala u kuću.

– Pošto policija nije uspela da iz kuće „pokupi“ sve dragocenosti, nekoliko dana nakon njihovog upada u vilu, zatekla sam Ljubomirovu ženu kako čuči pored slivnika u garaži. Ona je iz nakita vadila dijamante i lomila ih, pa bacala niz slivnik. Pretpostavljala je da će policija opet dolaziti, pa je verovatno htela da se otarasi ukradenih dragocenosti – kaže sagovornica Kurira.

Rođendan

„Poršei“ blokirali ulicu

Kako kaže sagovornica Kurira, Ljubomiru koji se predstavljao kao Alfredo, prijatelji i saradnici su dolazili uglavnom u dvorište na sastanke.

– Imali su veliko dvorište, tamo su uglavnom bili sastanci sa njegovim prijateljima i saradnicima, ručkovi, pića, šampanjac Dom Perinjon se pio kao pivo – opisuje ona:

– To je zaista bilo kao na filmu. Celo dvorište okićeno, svi sređeni. Kao proslave bogataša u Holivudskim filmovima. Celu ulicu su zakčili „poršei“ kao što je njegov. Meni je delovalo baš nestvarno!

Od malena u kriminalu

Stručnjak za prevaru bogatih

Ljubomira, odnosno tada Alfreda Lindlija, italijanski mediji opisali su kao „stručnjaka za prevaru bogatih ljudi“.

– Kriminalnu aktivnost započeo je sa 14 godina, 1994, kada je prvi put osuđen. Hapšen je i nardnih godina, a 2010. je osuđen na dve godine i četiri meseca zatvora. Vremenom se transformisao u pravog stručnjaka za prevaru bogatih ljudi. Predstavljao se kao pripadnik džet seta, obučen u markiranu garderobu, sastanke je zakazivao u hotelima sa pet zvezdica, uvek je vozio kola od najmanje 100.00 evra. Pored obijanja kuća, bavio se i prevarama sa kriptovalutama, ali i sa falsifikovanim novcem. Italijanska policija ga tereti i za pljačku udovice Trusardi, Marije Luise Gavaćeni, od koje je ukrao sef sa draguljima vrednim dva miliona evra – pisali su ranije italijanski mediji.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare