„LJUDI SU LETELI PO PALUBI, PROZORI SU POPUCALI!“ Drama na luksuznom kruzeru: Čudovišni talas izazvao haos na Severnom moru (VIDEO)

Društvenim mrežama se dele zastrašujući snimci na kojima se vidi kako norveški brod za krstarenje, koji je prevozio britanske turiste udara u čudovišni talas, usled čega dolazi do nestanka struje i kliženja putnika po podu, tokom žestoke oluje u Severnom moru.

Brod pod nazivom „MS Maud“ je plovio nekih 348 kilometara od zapadne obale Danske i oko 349 kilometara od istočne obale Britanije kada je čudovišni talas razbio prozore i izazvao haos za 400 putnika, koji su bili na 14-dnevnoj ekspediciji. 

Dramatični snimak sa broda pokazuje tačan trenutak kada je stravičan talas udario, ostavljajući brod nemogućim za navigaciju i zahtevajući šlep za Nemačku.

„Bila je to gruba vožnja“

– Gledao sam brodsku kameru na TV-u da pokušam da zaustavim vrtoglavicu i nasumično sam odlučio da to snimim! Čim je talas udario, TV ekran se ugasio i začuo se signal za pomoć brodske sirene, tako da sam znao da nešto nije u redu – izjavio je turista koji je snimio talas koji udara u brod.

Turista, koji je očekivao da će to biti „gruba vožnja“ nakon što je brod prešao nekoliko drugih velikih talasa, opisao je kako su putnici, stolovi i stolice klizili po podu. Na sreću, nema izveštaja o ozbiljnijim povredama.

Drugi snimci koji su podelili putnici pokazali su koliko su uslovi bili nestabilni, dok se vidi kako se brod agresivno ljulja gore-dole usledi ogromnih talasa.

„Uspešno se vuče kao Nemačkoj“

Na brodu je 266 putnika i 131 član, koji su i u trenutku talasa bili bezbedni, potvrdio je portparol Danskog združenog centra za koordinaciju spasavanja (DJRC), dodajući da je brod civilne spasilačke firme Esvagt uspeo da poveže vuču sa brodom za krstarenje.

– Esvagtov brod ga polako vuče ka Bremerhafenu u Nemačkoj brzinom od oko 8-9 čvorova – rekao je portparol.

Uprkos nestanku struje, glavni motor plovila je i dalje radio, što je omogućavalo da se brodom ručno upravlja iz strojarnice. Nevreme je pogodilo more u četvrtak kasno uveče sa uraganskim udarima koji su duvali sa severozapada, a predviđa se da će se oni nastaviti u petak, saopštio je Danski meteorološki institut.

UDARNA VEST.rs (Blic/Dejli mejl)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare