Umrla Zahara

Slavna južnoafrička pevačica Bulelva Mekutukana, poznata kao Zahara, umrla je u 35. godini, objavio je tamošnji ministar kulture.

– Moje najdublje saučešće porodici Mekutukana i južnoafričkoj muzičkoj industriji. Vlada je već neko vreme uz porodicu. Zahara i njena gitara ostavile su neverovatan i trajan uticaj na južnoafričku muziku – rekao je ministar Zizi Kodva.

Zahara je u bolnicu primljena zbog komplikacija sa jetrom.

Snažan glas i sjajni albumi doneli i brojna priznanja, a proslavio ju je debitantski album iz 2011. „Loliwe“ koji se obožavao širom Afrike. Izdala je pet albuma i osvojila na desetine domaćih i međunarodnih nagrada.

Izvela je naslovnu numeru za Nelsona Mandelu u njegovoj kući pre nego što je umro 2013. godine, a kasnije je napisala omaž pesmu sa tekstom: „Heroj heroja / Ne postoji nijedan kao on“. Ta pesma je, kao i ostatak njene diskografije, otpevana na mešavini kosa i engleskog.

Njen drugi album „Phendula“ iz 2013. iznedrio je tri hita koja su bila na vrhovima top lestvica – „Phendula“, „Impilo“ i „Stay“. Zaharin treći album „Country Girl“ iz 2015. bio je trostruko platinasti. Nakon odlaska iz TS Recordsa potpisala je diskografski ugovor s „Warner Musicom“, a njen četvrti album „Mgodi“ iz 2017. bio je njen najprodavaniji album. Njen peti album „Nqaba Yam“ iz 2021. zauzeo je prvo mesto na iTunes-u.

Godine 2020. uvrštena je na BBC-jevu listu „100 Women“. Radi se o listi koju BBC objavljuje svake godine, a na njoj se nalaze uticajne žene iz raznih krajeva sveta.

Pevačica je pre četiri godine govorila o svojoj borbi s ovisnošću o alkoholu.

Njena sestra Nomonde je rekla da su joj doktori kazali da „ako nastavi da pije, ona će umreti…“.

– Vodimo računa da uvek postoji neko oko nje da je nadgleda, kako ne bi ponovo počela da pije – rekla je Zaharina sestra jednom prilikom.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare