Srdačan doček i izuzetan povod za susret! Vučić sa Radevim: Zajedno dočekujemo početak rada gasnog interkonektora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, ugostiti u Nišu predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, predsednika Bugarske Rumena Radeva i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea.

09.10 Sastanak Vučića i Radeva

Predsednik Vučić sastao se u Nišu sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim. Posle radnog doručka, Vučić i Radev će obići kontrolnu sobu gasne stanice u Nišu, a potom će, zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prisustvovati ceremoniji obeležavanja puštanja u rad Gasnog interkonektora Srbija- Bugarska.

Nakon toga prusutnima će se obratiti predsednici Srbije, Bugarske i Azerbejdžana, kao i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Predsednik Srbije imaće sastanak i sa kolegom iz Azerbejdžana. Nakon sastanka sa Alijevim, na vojnom aerodromu „Narednik- pilot Mihajlo Petrović“ biće održan prikaz protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica.

Srdačan doček i izuzetan povod za ponovni susret! Zajedno dočekujemo početak rada gasnog interkonektora, na kojem smo neumorno radili i koji donosi energetsku sigurnost za naše građane. Dobro nam došao, dragi prijatelju Radev„, napisao je predsednik. 

Veliki projekat 

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogući će se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana. Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine. Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje. Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare