Megapotres u SAD! Bajden doneo pobedu Putinu jednom rečenicom! Kada su republikanci čuli ovo, zapečatili su sudbinu Ukrajine!

Izjava američkog predsednika Džoa Bajdena da bi republikanci blokiranjem pomoći Kijevu poklonili pobedu ruskom lideru Vladimiru Putinu, bila je udarac za Ukrajinu, piše novinarka Ema Ešford u članku u Gardijanu.

– Nekoliko sati nakon ove izjave, svaki republikanski senator je glasao protiv zakona koji bi proširio podršku Ukrajini. Ovo je poslednji u nizu neuspeha za Kijev – navodi se u publikaciji.

U članku se navodi da su nesuglasice oko dalje pomoći nastale u najnepovoljnijem trenutku.

– Dugo očekivana kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga dala je malo rezultata, podrška Zapada uglavnom opada, a rat na Bliskom istoku skreće pažnju i resurse sa Ukrajine. Štaviše, mogu se čuti međusobne optužbe iz Kijeva i zapadnih prestonica zbog neuspeh na frontu — zajedno sa znacima podela među ukrajinskim političarima i vojnicima – piše autor.

U tom kontekstu, vreme je da Bela kuća razmisli o promeni svoje strategije, smatra Ešford.

Ofanziva ukrajinskih oružanih snaga počela je 4. juna, ali nisu uspele da postignu značajniji uspeh ni na jednom pravcu. Kako je izjavio Vladimir Putin, kontranapad se pokazao neuspešnim.

U tom kontekstu zapadni mediji sve češće pišu da su SAD i EU počele da se zamaraju ukrajinskom krizom, a podrška Volodimiru Zelenskom slabi. Kako prenosi En-Bi-Si, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa vlastima u Kijevu o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono čega bi bivša sovjetska republika možda morala da odustane da bi postigla sporazum. 

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare