Udarno! Putin pokrenuo šok mobilizaciju! Zapad i Ukrajina prekasno shvatili šta se dešava, sada ih čekaju strašne posledice! 

Dekret ruskog predsednika Vladimira Putina od 1. decembra verovatno je formalno priznanje trenutne krajnje snage ruske vojske, a ne naredba da se odmah poveća broj ruskog vojnog osoblja, jer se to već čini metodom kriptomobilizacije, navodi se u izveštaju vašingtonskog Instituta za proučavanje rata (ISW).

Putin je 1. decembra potpisao dekret kojim se zvanična krajnja snaga ruske vojske povećava sa 2,039 miliona na 2,209 miliona i ukupna ruska borbena snaga sa 1,15 miliona na 1,32 miliona, navodi se u izveštaju.

Ruska vlada je u septembru 2022. objavila da će mobilisati 300.000 ljudi prema Putinovom dekretu o delimičnoj mobilizaciji. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je 29. novembra da su ruske snage pretrpele preko 300.000 žrtava (ubijenih i ranjenih) u Ukrajini od početka ruskog napada na Ukrajinu, podseća se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu ISW.

Eksperti ISW veruju da tekući napori za kriptomobilizaciju (prikrivenu mobilizaciju), broj ruskog osoblja koje je završilo vojnu službu i ruske žrtve u Ukrajini verovatno predstavljaju neto povećanje od 170.000 borbenog osoblja između 25. avgusta 2022. i 1. decembra 2023.

Prema ekspertima, Putinov dekret od 1. decembra verovatno uspostavlja 2,209 miliona osoblja kao novu zvaničnu krajnju snagu, a ne naređuje značajno novo povećanje ukupne veličine ruske vojske.

Pokrivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane duž linije fronta navodno podstiče ruske snage da se više oslanjaju na daljinske udare klizećim bombama.

U noći 2. i 3. decembra ruske strane su izvele seriju raketnih i dronova, stoji u izveštaju.
Ruska vlada verovatno nastavlja sa pokušajima da cenzuriše rođake mobilisanog ruskog vojnog osoblja na društvenim mrežama zbog zabrinutosti zbog mogućeg negativnog uticaja njihovih protesta na još uvek nenajavljenu predsedničku kampanju ruskog predsednika Vladimira Putina 2024.

Istaknuti ruski vojni bloger je saoopštio da je održao stručnu obuku za novinare i osoblje za komunikacije u ruskom državnom odbrambenom konglomeratu Rostec, verovatno kao podršku naporima koji omogućavaju ruskoj vladi da normalizuje rat bez direktnog uključivanja Kremlja, tvrdi ISW.

Ova obuka predstavlja put kojim Kremlj može imati dodatne koristi od vojnih blogera i pokazuje kako bi mogući finansijski podsticaji mogli ublažiti njihove kritike na račun ruskog rukovodstva, zaključuje se u izveštaju ISW.  

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare