MINISTAR VUČEVIĆ: Vojnim veteranima dugujemo našu slobodu i odajemo poštu besmrtnom nebeskom stroju palih predaka

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas svečanoj akademiji povodom Dana vojnih veterana u Domu Garde na Topčideru.

Na početku svečanosti, pročitana je čestitka koju je povodom današnjeg praznika uputio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Čestitajući Dan vojnih veterana, ministar Vučević rekao je da taj praznik s pravom svrstavamo među najveće vojne praznike, jer se sećamo svih koji su 1912. godine „smogli snage da na juriš oslobode našu porobljenu braću i oslobode staru Srbiju i Кosovo i Metohiju“.

– Na ovaj dan treba da se setimo njihovog pobedničkog huka i juriša, njihove pobedničke vere, njihovog nesalomivog herojstva i slave. Кada su jednom krenuli, ovi div junaci nisu stali sve do Jadranskog mora. A krenula je cela Srbija. Javili su se dobrovoljci iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, molili su da ih prime, kako se pevalo, u redove srbijanske da i oni daju doprinos – naglasio je ministar odbrane.

On se osvrnuo na reči Slobodana Jovanovića, koji piše da su tri osnovna faktora dala presudan doprinos uspehu ovog rata, da se sve ujedinilo i da su svi čekali čas ostvarenja zaveta i slobode.

– Osim toga, srpski vojnik izrastao iz naroda, spreman na žrtvu i besprekorno izdržljiv, dobro opremljen savremenim naoružanjem i disciplinovan, s domaćim starešinskim kadrom bio je spreman da poleti. U celom narodu vrila je misao o svesnom vršenju dužnosti i svesnom žrtvovanju. I svi su bili spremni. Neku godinu pre ovog događaja, dok se samo iščekivao povod za opštenarodno oslobođenje, Milan Rakić je sa suzama u očima spevao pesmu „Na Gazimestanu“. Svi su pevali samo o slobodi i sanjali san – istakao je ministar Vučević.

On je još jednom podvukao da je važno da se sećamo, da je važno da znamo i da pamtimo, da smo složni mogli sve i da ljubav prema otadžbini ujedinjuje, prašta i pobeđuje.

– Toj ljubavi danas moramo biti odani i posvećeni. Njoj verni i zakleti. Neka u našim srcima gore pećka kandila i molitve za našu otadžbinu kao nekad. Srećan nam Dan vojnih veterana. Njima dugujemo našu slobodu i odajemo poštu besmrtnom nebeskom stroju palih predaka naših. Slava vojnim veteranima Srbije! Živela Vojska Srbije uzdanica naša! Živela naša jedina otadžbina! Živela Srbija – rekao je ministar Vučević.

Prvi put povodom Dana vojnih veterana, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvo odbrane organizovalo je literarni konkurs za učenike srednjih škola u Republici Srbiji na temu „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata“. Prvu i drugu nagradu osvojile su učenice trećeg i četvrtog razreda Vojne gimnazije Sara Milikić i Danica Vojnović, dok je treća nagrada pripala učenici drugog razreda Prve kragujevačke gimnazije Jeleni Milovanović.

U okviru kulturno-umetničkog programa, na današnjoj svečanosti nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, a kroz nastup dramskih umetnika prikazani su i neki od likova i događaja koji su ispisali istoriju našeg naroda.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, zatim vojni veterani i porodice poginulih pripadnika vojske, predstavnici vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica i tradicionalnih i veteranskih udruženja.

Dan vojnih veterana – 4. decembar obeležava se u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare