ZBOG GAZE NOŽEM I ČEKIĆEM KRENUO DA SE SVETI U PARIZU: Detalji horora kod Ajfelove kule, islamista ubio Nemca i ranio dve osobe 

Nemački državljanin je ubijen i dve osobe su povređene u sinoćnjem napadu nožem i čekićem nedaleko od Ajfelove kule u Parizu, a francuske vlasti su uhapsile napadača i pokrenule istragu.

Napadač Arman Ražabpour-Mijandoab,francuski državljanin rođen 1997. godine, poznat po radikalnom islamizmu i psihijatrijskim poremećajima, u vreme napada uzvikivao je „Alahu akbar“.

On je policajcima koji su ga uhapsili rekao da „više ne može da podnese da vidi kako muslimani umiru, u Avganistanu i u Palestini, zbog dešavanja u Pojasu Gaze“, kao i da će Francuska biti „saučesnik u onome što Izraelt amo radi“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Arman Ražabpour-Mijandoab, koji je živeo sa roditeljima u Pariskom regionu, objavio je video na društvenim mrežama u kojem preuzima odgovornost za napad, dodao je ministar.

Istražitelji će ispitati zdravstveno stanje napadača, „čoveka veoma nestabilnog profila na koga je lako uticati“, naveli su bezbednosni izvori agenciji Frans pres.

Napadač je bio uhapšen 2016. zbog planirane nasilne akcije u predgrađu Pariza.

Osuđen je na pet godina zatvora i pušten je posle četiri godine pritvora.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je saučešće porodici nemačkog državljanina koji je stradao u „terorističkom napadu u Parizu“.

Premijerka Elizabet Born je na društvenoj mreži X navela da se Francuska neće predati pred terorizmom i pozdravila hrabrost i profesionalizam francuske policije i hitnih službi.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Beta)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare