BRIKS ostaje bez važne članice: Već počele mere novog predsednika u praksi

Dijana Mondino, nova ministarka spoljnih poslova Argentine, izjavila je da se njena zemlja neće pridružiti BRIKS-u.

„Nećemo ući u BRIKS“, napisala je Mondino, ministarka izabrana od strane izabranog predsednika Havijera Mileija, na mreži X.

Čini se da ovaj potez predstavlja nagoveštaj drastične promene u spoljnoj politici koja će biti uvedena u Argentini kada Milei preuzme dužnost.

Podsetimo, Argentina je jedna od zemalja koja je zvanično pozvana da se pridruži grupi BRIKS u avgustu ove godine. Pored Argentine, zvanični poziv dobile su i Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Grupa je tada naložila ministrima finansija i guvernerima centralnih banaka da razmotre pitanje lokalnih valuta, platnih instrumenata i platformi i da o tome podnesu izveštaj liderima BRIKS-a do sledećeg leta.

Međutim, novoizabrani argentinski predsednik Havijer Milej koji stupa na dužnost 10. decembra, tokom predizborne kampanje obećao je da će ukinuti centralnu banku i uvesti dolar.

„Znam kako da iskorenim rak inflacije“, rekao je Milej tokom poslednje predsedničke debate, obećavši rekonstrukciju Argentine i „drastične promene“.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare