Najtraženiji kriminalac iz Novog Pazara „pao“ u Španiji: Uhapšen po poternici koju je raspisala Švedska!

Mirza Mašović (41), jedan od najtraženijih begunaca u Švedskoj optužen za trgovinu drogom i povezan sa organizovanim kriminalom u Malmeu, uhapšen je u Španiji, po poternici koju je za njim raspisla skandinavska zemlja.

Kako navode španski mediji Državno tužilaštvo zatražilo je njegovo hapšenje prošlog utorka, 21. novembra, a nekoliko sati kasnije španska policija zajedno sa kolegama iz Švedske locirala je Mašovića i uhapsila ga u Badloni.

„Prema nalogu za hapšenje, zločini za koje je Mašović optužen datiraju iz maja 2020. godine u Skone i Malmeu, kada je bio odgovoran za uvoz droge iz Španije i Crne Gore. Švedske vlasti sada traže još članova iste kriminalne mreže. U vezi sa uhapšenim, državni tužilac je objasnio da je „na policijskom radaru već dugi niz godina“ – navode lokalni mediji.

Policija je Mirzu uhapsila u njegovoj vili u kojoj je tokom pretresa pronađen novac, telefoni …

„U kući policija je pronašla i zaplenila nekoliko mobilnih telefona, hard diskova i drugih uređaja za skladištenje podataka i 6.500 evra u gotovini. Svi ovi tragovi su dostavljeni švedskim istražiteljima kako bi bili uključeni u sudski slučaj u Švedskoj. Pritvorenik je stavljen na raspolaganje Državnom sudu, koji je naložio pritvor do procesa ekstradicije“ piše španski mediji.

Nakon hapšenja Mirza je smešten privremeno u zatvor iz kog će biti izručen zemlji koja je za njim raspisala poternicu. 

Mirza Mašović poreklom je iz Srbije, živeo je u Malmeu, odakle su sa bratom, ubijenim u ratu između bandi, navodno vodili kriminalne poslove vezane za trgovinu drogom. Iz Malmea se  preselio u  Кataloniju, gde je prema nezvaničnim informacijama, nastavio da se narko biznisom, ali to nikada nije dokazano na sudu.

Sumnja se da se Mirza poslednjih godina bavio trgovinom droge u Crnoj Gori, Srbiji i Kataloniji. 

Inače, prema njihovom pisanju Mirza je zajedno sa bratom držao restoran u Lundu, u Švedskoj, koji je 2008. godine, nakon bombaškog napada, dignut u vazduh.

„Njegov brat je ubijen nekoliko godina kasnije, kada je napadač u njega pucao više puta dok je vozio automobil. Nakon toga je u jednom tržnom centru ubijen člana rivalske bande. Кako navode iz policije, zločin je izvršen po Mirzinom naređenju, iz osvete, iako nisu uspeli da prikupe dokaze protiv njega. Od tada mu se gubi trag, a verovalo se da je to bilo kada je napustio zemlju“ objašnjavaju na portalu „abc.es“

Mirza Mašović u našim medijima pominjan je kao, sin nekadašnjeg navodnog vođe jedne od kriminalnih grupa u Malmeu u Švedskoj, a poslednji put srpski mediji su izveštavali o njemu pre dve godine, kada je bio meta napada koji se dogodio u Berlinu ispred jednog šiša-bara. 

Tada je pisano da je Mirza više puta bio meta napada, a da sukob između njega i suprotne grupe datira još iz devedesetih godina i već je bilo nekoliko pokušaja ubistava. Sumnja se da je motiv sukoba ali i tog napada, kako pretpostavljaju policija i obaveštajne službe, bila prevlast na narko-tržištu Evrope.

Kako je Informer ranije izveštavao Mirza Mašović je sin Naila Mašovića, rodom iz Novog Pazara, koji je, prema nezvaničnim informacijama, već godinama vođa jednog od najvećih narko-klanova u Švedskoj „M-falange”, iz Malmea. Glavni rival su im „K-falange”, koju vodi albanska porodica Kupe, poreklom iz Preševa. U klanovima su „vojnici” poreklom Srbi, Albanci, Hrvati, ali i Iranci, Kinezi i Arapi…

Sukob datira od devedesetih, a u njemu je ubijen i Mirzin brat Mirteza (24). 

UDARNA VEST.rs (informer)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare