Sve o pljuskovima snega koji će danas padati u Srbiji

Pljusak snega iako retka pojava, može da se javi na našem području u hladnijem delu godine. Na području Srbije najčešće se javlja krajem zime i tokom marta, ali očekuje se i tokom današnjeg dana.

Kiša, kao i sneg pada iz slojastih oblaka (nimbostratusa), koji zazuzimaju veliku površinu i uobičajeni su prilikom nailaska toplog fronta.

U letnjem delu godine javljaju se oblaci vertikalnog razvoja (kumulonimbusi), pa iz njih pada pljusak kiše, neretko praćen grmljavinom. Kada se u zimskom delu godine javi nestabilna atmosfera, kao što je slučaj danas, oblaci vertikalnog razvoja koji se jave pri prodoru ili u blizini hladnog fronta ili u nestabilnoj vazdušnoj masi, nisu vertikalno razvojeni kao leti zbog nižih temperatura, ali dovoljne su debljine da se iz njih jave pljuskovite padavine, po ovom pitanju pljusak snega, koji može biti praćen i grmljavinom.

Dakle, danas će širom Srbiji biti pljuskova snega, koji su kao i pljuskovi kiše lokalnog i kratakotrajnog karaktera, pa nedaleko može sijati sunce i biti potpuno suvo. Kada se pojavi pljusak snega, na manjem prostoru u kratkom intervalu može pasti više centimetara snega, isto kao leti dosta kiše, pa nastanu lokalne poplave i bujice.

U nedelju će procesi u atmosferi biti idealni za nastanak ovih pojava. Atmosfera će biti nestabilna, temperatura vazduha u prizemlju biće do 4-5°C, ali će naglo opadati sa visinom. Preovladavaće veoma snažno severozapadno visinsko strujanje.

Tokom današnjeg dana Srbija će se nalaziti između veoma snažnog ciklona sa Egejskog mora, koji će nastavljati put dalje ka severoistoku, ali i povišenog pritisak sa severozada.

Drugog dana vikenda, u većem delu Srbije biće promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima snega i krupe.

Ove padavine neće dodatno povećati snežni pokrivač, tek koji centimetar ili kratko da zabele i one niže predele gde ga nije bilo.

Ipak, na jugu i istoku Srbije i na planinama ovih predela moglo bi da padne i do novih 5 cm, lokalno i 10 cm snega.

Padavine su veći deo dana očekuju uglavnom u južnim i istočnim predelima, sredinom dana u centralnim, posle podne i uveče i u severnim, gde će veći deo dana biti suvo.

U Bačkoj, Sremu i u Podrinju sve vreme biće suvo.

U Negotinskoj Krajini do 300 metara nadmorske visine i sutra se očekuje kiša.

Kada je reč o Beogradu, u nedelju će biti promenljivo oblačno i veoma hladno, posle podne, krajem dana i tokom večeri uz pljuskove snega, koji bi mogli i da kratko zabele delove grada, naročito one više. Ovi pljuskovi snega biće česti, ali kratkotrajni.

Jutarnja temperatura biće od -4 do 0°C, u Negotinskoj Krajini 2°C, u Beogradu -1°C, a maksimalna dnevna biće od 0°C na jugu Srbije do 4°C u Vojodini i u Negotinskoj Krajini, u Beogradu do 3°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj novembra u Srbiji od 5 do 9°C, one su ovog vikenda ispod normale.

Početkom sledeće sedmice manje otopljenje, ali vrlo brzo stižu nove padavine, sredinom sedmice i zahlađenje.

Ipak, sam početak decembra doneće i jače otopljenje, uz temperature i do 15°C, ali se brzo očekuje zahlađenje i povratak temperatura na prosečne vrednosti.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare