Zimska kalkulacija u Humskoj: Partizan na velikoj raskrsnici, a januarska pijaca daje odgovor na ključno pitanje

Ulazak u finiš jesenjeg dela sezone i kraj godine tradicionalno otvaraju jedno pitanje: šta raditi u zimskog prelaznom roku? Do januara, kada se pijaca otvara, ostalo je „samo“ četrdesetak dana, pa klubovi uveliko prave strategiju poslovanja u prvom mesecu godine.

Kupovati, prodavati ili zadržati identičan tim i za prolećni deo sezone, glavna je dilema sportskih sektora i trenera. Pred takvom odlukom nalazi se i Partizan. 

Iz ove perspektive, stiče se utisak da klub iz Humske neće mnogo eksperimentisati sa ekipom tokom zime. Posebno ne kada su u pitanju pojačanja. 

Razloga je mnogo, a dva se posebno izdvajaju:

1. Tim koji pobeđuje ne treba menjati. 

2. Nedostatak novca. 

Duljaj je već „skockao“ ekipu

Trener Igor Duljaj je letos izvršio detaljnu rekonstrukciju ekipe. Doveden je dvocifreni broj novih igrača, uglavnom svi na insistiranje mladog stručnjaka. I sa najvećim brojem njih se pogodilo. 

Neki više, neki manje, ali novajlije su zaslužne za fantastične rezultate. Crno-beli imaju najduži pobednički niz u celoj Evropi (13 pobeda zaredom) i igraju daleko iznad svih očekivanja. Sa poslednje reprezentativne pauze vraćaju se kao lideri Superlige, uz šest bodova prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu. 

U grupu najzaslužnijih, bez dileme, spadaju najbolji strelac Mateus Saldanja, golman Aleksandar Jovanović, vezista Frenk Kanute, bek Aranđel Stojković, plejmejker Gajas Zahid, pa i Ksander Severina i Nemanja Nikolić, koji su doneli neke bitne pobede. 

Uz starosedeoce Bibarsa Natha, Svetozara Markovića i Kristijana Belića, te mladog Mihajla Ilića, oni predstavljaju glavnu polugu Parnog valjka koji, za sada, deluje nezaustavljivo.

Pa kada je već tako, dodavanje novih „karika“ bi mogao da ima negativan uticaj. Naročito zato što već ima igrača koji čekaju šansu da se nametnu, poput Aldoa Kalulua ili poslednjeg pojačanja Natana de Medine, koji još nije imao ligaški debi.

Partizan u ovom momentu ima skockan i dobro izbalansiran tim. Na svakoj poziciji po barem dva igrača koja mogu da odgovore superligaškim zahtevima i rivalima u Kupu Srbije. 

U prilog crno-belima ide i to što tokom jeseni nemaju evropske obaveze. Igrači se manje troše, opasnost od povreda je manja, i svežiji čekaju mečeve od vikenda do vikenda.

Sve su to razlozi zbog kojih vlada mišljenje da sadašnji „roster“ može da kvalitetno izgura celu sezonu.

Ne dovode se pojačanja bez para

Sve i da u Humskoj, ipak, donesu odluku da izađu na zimsku pijacu, pitanje je koga bi mogli da priušte. 

Nedostatak novca u klupskoj kasi – koja je postala još praznija izostankom iz Evrope – utiče na transfer mogućnosti. 

Letos su pojačanja uglavnom dovođena bez obeštećenja, ali je na pola sezone to mnogo teže činiti. Između ostalog, potencijalnim novajlijama se ne može ponuditi ni zavidna zarada, ni mogućnost da igraju u evropskom takmičenju, pa da kroz taj „izlog“ naplate svoje partije budućim transferom.

Zato su sportskom sektoru Partizana i Duljaju „vezane“ ruke. A stav da se dovode pojačanja samo da bi se dovela ne stanuje u Humskoj. Barem ne otkako je Duljaj na mestu šefa struke, što je i sam više puta istakao.

Može li se odoleti bogatim ponudama?

Priča oko potencijalnih pojačanja je manje-više jasna. Ali šta ako Partizan već u januaru dobije adekvatne ponude za svoje ponajbolje i najvrednije igrače, u situaciji kada je na finansijskom aspiratoru?

Spekulacija na tu temu do sada uglavnom nije bilo, mada bi moglo da ih bude. Pre svega kada su u pitanju dvojica igrača: Mateus Saldanja i Mihajlo Ilić.

Brazilski napadač blista u crno-belom dresu. Najbolji je strelac Superlige sa 10 golova posle 14 utakmica i sigurno je na radaru evropskih ekipa.

Pitanje je, međutim, da li bi ga se Partizan odrekao tako brzo. I za koju sumu. Pre samo pola godine je došao iz Džef junajteda za 1.300.000 evra i potpisao ugovor do 2027. 

Dakle, čvrsto je vezan za Parni valjak. Zato bi u Humsku morala da stigne prilično „masna“ ponuda, pa da 24-godišnji napadač ekspresno ode. Naročito u situaciji kada će crno-beli, po svemu sudeći, kao lideri dočekati drugi deo sezone i probati da osvoje toliko čekanu titulu.

Ista je priča i sa Ilićem. Mladi štoper (20) je u meteorskom usponu. Kroz nekoliko meseci je prešao put od omladinaca Partizana do startera u seniorima i poziva u A tim Srbije. 

Uspeo je da postigne i debitantski gol za pobedu protiv Čukaričkog u nadoknadi.

U ovom momentu je verovatno i najvredniji fudbaler u timu, ali nema dileme da će mu cena samo rasti kako vreme bude odmicalo.

Klub u njemu ima „zlatnu koku“. Prodati je posle samo polusezone u seniorskom fudbalu čini se kao nelogičan potez. 

Mada, znate kako se kaže, kad beda uđe na vrata, sreća beži kroz prozor…

Januar će pokazati koji su pravi ciljevi crno-belih u ovoj sezoni: napad na titulu ili zarada.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare