Srbija drugu godinu zaredom bez predstavnika u top pet najboljih vaterpolista na svetu 

Pristižni portal „Total Waterpolo“ objavio je listu od osam najboljih vaterpolista 2023. godine, gde su sem glasova stručnjaka otvorili i javno glasanje na njihovoj stranici.

U izboru za vaterpolo asa godine našao se samo jedan srpski igrač , što je bilo praktično nezamislivo pre nekoliko godina dok je Srbija vladala svetskim bazenima.

Nikola Jakšič je najbolji srpski vaterpolista po mišljenju analitičara za ovu godinu. Trofejni srpski bek rođen je 1997. godine u Beogradu, u svojoj karijeri nastupao je za Partizan i Ferencvaroš, a od 2021. on je igrač Novog Beograda.

Sa reprezentacijom je osvojio je do sada sve što se može osvojiti:

– Evropsko prvenstvo: 2016, 2018, 2020.

– Svetsko prvenstvo: 2015, 2017, 2020.

– Olimpijske igre: 2016, 2020.

Top osam igrača po mišljenju „Total Waterpolo“ su: Vogel (Mađarska), Di Fulvio (Italija), Halok (SAD), Perone (Španija), Granados (Šapanija), Kkaris (Grčka), Zalanki (Mađarska) i Jakšić (Srbija).

Prvi kandidat za nagradu za najboljeg igrača 2023. je mađarski levo krilo Gergo Zalanki sa čak 47% , dok se iza njega nalazi njegov reprezentativni saigrač Soma Vogel sa 21% glasova publike. Svi ostali igrači imaju dosta manji procenat glasova, a srpski bek sa 2% se nalazi na poslednjem mestu u ovoj prestižnoj grupi svetskih vaterpolo majstora.

Gergo Zalanki

Podsetićemo da je Zalanki bio proglašen od strane LEN-a za najboljeg Evropskog igrača 2022,  za MVP-ja Lige šamiona prošle sezone 2023, i pre toga za najboljeg golgetera pretprošle sezone 2021/22.

Mađarski as je svojom snažnom levicom zaslužio mesto u nacionalnom timu jako mlad sa samo 20 godina, i često trijumfovao na najvećim vaterpolo takmičenjima od tada.

Njegov sunarodnik Soma Vogel već ima nekoliko priznanja za najboljeg golmana, ali ambicije mu ne dozvoljavaju da ne potraži i titulu najboljeg igrača na svetu, s obzirom da iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate.

Ovde možete glasati za vašeg favorita.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare