Žarko Laušević iz dva braka ima troje dece: Dušan, Asja i Jana žive u Americi, a niko nije krenuo očevim stopama

Legenda domaćeg glumišta Žarko Laušević kremiran je danas na Novom groblju, a iza sebe je ostavio bogat glumački opus, ali i neutešnu decu Dušana, Asju i Janu, te suprugu Anitu.

Bol za odlaskom oca i supruga, prodica Laušević nije krila, a na Novom groblju se prolamao jecaj najbližih i kolega.

Profesija mu je bila obojena brilijantnim ulogama, a privatni život tragedijom, koja je mu je obeležila život. Posle nje sve je stalo. Dva srca su prestala da kucaju, a Žarkova karijera je tada prekinuta.

U noći između 30. i 31. jula 1993. godine, Žarka i njegovog pet godina starijeg brata Branimira, zvanog Mili, napala je grupa huligana u blizini podgoričkog lokala „Epl“.

– Nisam učinio ništa što bi moglo da isprovocira svađu. Prišao je još jedan momak i ja sam udaren. Guran sam, vučen, udaran… Za trenutak sam izgubio svest. Sve se, procenjujem, zbilo za najviše pola minuta. Sećam se samo delova događaja, jer mi je u glavi bilo sve pomešano. Osećao sam da mi se torba koju sam u poslednje vreme uvek nosio preko ramena i u kojoj je bio pištolj – otima. Uspeo sam da izvučem oružje, repetiram, ali napad nije prestao. Pucao sam ne znam koliko puta. Imao sam užasno osećanje straha – ispričao je Žarko tada.

Prema njegovim rečima, najviše se uplašio kada je video brata koji je ležao dva metra od njega.

– Iznad njega onaj drugi momak koji ga bez prestanka udara nečim u glavu. Imao sam utisak da mu uzima život i pucao sam bez razmišljanja – pričao je Žarko.

Iz pištolja CZ99 ubio je Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića.

Kada je 1993. godine osuđen zbog ubistva u Crnoj Gori, tadašnja supruga mu je bila velika podrška.

– Nemojte, molim vas. Ništa ne možemo da govorimo. Čekamo da dođe advokat – rekla je Maja za Večernje Novosti dva dana posle tragedije, koja je sa Lauševićem dobila sina Dušana i ćerku Asju.

Po izlasku iz zatvora, Žarko se ponovo oženio Anitom i dobio ćerku Janu. Kako je Žarko retko kada davao izjave za medije, i krio svoj privatni život od očiju javnosti, o njegovoj ljubavi sa suprugom Anitom smo mogli da pročitamo u njegovim autobiografijama.

– Ona ume da se veseli mom uspehu duže od trajanja aplauza koji bih dobio. I pati sa mnom mnogo duže od trajanja zvuka koji je moj pad izazvao – napisao je glumac o supruzi u svojoj knjizi.

– Bila je ponovo Anita. Da, nama se desila ljubav. Sreli smo se na snimanju filma “Boj na Kosovu”. Ona je maskerka. Shvativši da ja ipak želim da sačuvam svoj brak, ona se tada udala i rodila ćerku. Andreu. Bez “ј”. Dolazi otmena, visoka, lepa. “Razvodim sе”, reče mi danas – kratko je glumac opisao njihovu ljubav.

Glumac se sa suprugom prošle godine vratio u Srbiju, a naša ekipa ih je tada fotografisala na aerodromu.

O Aniti…

Uz Anitu je prebrodio teške životne momente, a vetrovi tuge koje su ga lomili, ojačali su ih da krenu dalje u nove pobede.

– Anita je moj partner, i to ne samo u braku. Veoma uvažavamo i sve profesionalne sugestije koje dobijemo jedno od drugog. Ona je u tome inače mnogo bolja od mene, lakše uočava i bolje procenjuje, tako da je njeno mišljenje meni uvek važno, možda i najvažnije. Obično se pokajem kad ne uvažim njen stav.- rekao je ranije za „Gloriju“ Žarko Laušević.

Ćerka Asja

Žarko je Asju dobio u prvom braku, sa Majom Laušević, sa kojom ima i sina Dušana. Asja se 2014. godine udala za crnogorskog muzičara Nikolu Boškovića. Svadba je bila održana u Boki Kotorskoj pod velom tajne, a na veselju je bio najuži krug prijatelja i porodica. Kako se pisalo Asja sa suprugom živi u Njujorku.

Nikola je završio Elektrotehnički fakutet u Podgorici i nije očekivao da će ga život odvesti na drugu stranu Atlantskog okeana.

– A onda sam upoznao suprugu koja živi u Čikagu. Veza na daljinu je uvek komplikovana, ali nas dvoje smo tome bili veoma posvećeni. Kada sam prvi put otišao kod nje u Ameriku, jedna stvar kod te zemlje me je posebno privukla – raznovrsnost. Toliko različitih ljudi funkcioniše u okviru jednog velikog sistema koji poštuju, što je za mene bila fascinantna pojava – istakao je zet Žarka Lauševića ranije za „Vijesti“.

Asja se bavi fotografijom, a njeni radovi obiluju panoramom Crne Gore.

Najmlađa Jana

Najmlađa ćerka ima 19 godina, a kako se pisalo ranije Jana je bila instruktorka plivanja za decu, a živi na ostrvu Ruzvelt, u Njujorku. Za najmlađu kažu da je slika i prilika svog oca, a poznato je da se u inostranstvu bavi medijima.

Pojedini mediji pisali su o Jani kao o uspešnoj studentkinji, koja likom dosta podseća na slavnog tatu. Ko je zavirio na njene profile na društvenim mrežama, lako je mogao da zaključi da je Jana Laušević veliki ljubitelj životinja, naročito pasa.

Sin Dušan

Neverovatna je činjenica da je baš Dušan sa ocem igrao u filmu „Bolje od bekstva“, gde je bio odličan u ulozi sina glavnog lika, malog Pitera. Tada je imao samo tri godine.

Dušan koji je bio ispred kamere još kao mali dečak, ipak nije pošao očevim stopama.

Kako su pisali domaći mediji, on je doktorirao i bavi se umetnošću. Kao i njegove sestre živi i radi u Americi.

Podsetimo, Žarko Laušević preminuo je u 64. godini nakon borbe sa teškom bolešću.

Do poslednje trenutka je bio pun optimizmom i borio se.

-Kada sam ga pozvao da ga pitam kako je, on mi je rekao: „Dugi, ne brini, rekli su mi da imam 20 odsto šanse, znaš li šta je 20 odsto. Zatim, smo se šalili na temu tih 20 odsto, i šalili i bili ozbiljni koliko bi svaki procenat trebalo ozbiljno da shvatimo – rekao je nedavno Nebojša Dugalić.

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića održava se danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Na komemoraciji je govor održao i glumac Irfan Mensur, koji je bio prijatelj sa Lauševićem.

– Nemoj ko da je suzu pustio, Anita, deco, ljutiće se znam. Ostaju mi samo sećanja. Napravio sam puškice, napisao sam sve na ruci, šta će meni nedostajati? Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku, tekstovi koje mi je slao još nedopisanih knjiga sa pitanjem šta mislim, i ja sam nekada mislio. Nedostajaće mi preporuke knjiga i koje mi je on kupovao, jedan poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape, naše šetnje… On upali kameru na svom telefonu pa šetamo zajedno Njujorkom, pa ja to isto uradim kad njega zovem i on mi kaže: „Lakše malo, da uživam“. Ne pristajem na to, nije fer – rekao je glumac.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare