„SVAKI DAN PITA GDE JE MOJ TATA“ Otac devojčice (9) koju je oteo Hamas kaže da njegova ćerka proživljava teror u tunelima Gaze: „To je gore od smrti!“ (FOTO/VIDEO)

Otac devetogodišnje devojčice koju Hamas drži kao taoca već šest nedelja kaže da je užasnut što njegova ćerka trpi ‘čisti teror’ u tunelima Gaze bez vazduha, gde je čak u prethodnim danima napunila devet godina.

Otac Emili Hend, Tomas Hend, izjavio je ranije da je verovao da mu je ćerka umrla, nakon što je oteta iz Kibuca Beeri, 7. oktobra, gde je prespavala u kući prijatelja.


Ranije je rekao da mu je drago što je čuo da je mrtva, jer je bio skamenjen kako se prema njoj ponašao Hamas. Na današnjoj konferenciji za novinare u Londonu, Hend je rekao da veruje da se ona suočava sa ‘čistim terorom i panikom svakog sata svakog dana’.

– Mora da svaki dan govori ‘Gde je moj tata? Gde je moj tata, zašto ne dolazi da me spase?’. To je ono što ja živim, to živimo svi mi. Noćna mora, apsolutna noćna mora – izjavio je skhrani otac na konferenciji za novinare na kojoj su učestvovali članovi porodica kidnapovanih ljudi. Oni su se ponovo zalagali za bezbedan povratak svojih najmilijih.

„To je moj fokus, moj razlog za život“

Hend, kome su izraelske vlasti krajem prošlog meseca rekle da je Emili još uvek živa, rekao je da je zabrinut zbog psihičkih i fizičkih posledica koje će njegova ćerka imati kao talac.

– Ne znam u kakvom će stanju biti, ali biće slomljena, veoma slomljena, psihički i fizički, i to ćemo morati da popravimo. Biće potrebno mnogo vremena da se to popravi. To je ono što moramo da uradimo, i uradićemo to, bez obzira koliko to traje. To je moj glavni fokus, moj razlog za život, za ustajanje ujutru svakog dana. Jer, verujte mi, samo želim da ostanem u krevetu i samo… idem da spavam i zaboravim sve. Ali za Emili, moram da ustanem i učinim sve što mogu da vratim Emili i svu decu i bebe, njih 38 – naveo je otac na konferenciji.

Izraelski zvaničnici rekli su porodici Hend da je Emili verovatno negde u opkoljenom pojasu Gaze, nakon što su proveli više od mesec dana verujući da je mrtva.

„Rekao sam damo da, ubijena je!“

– Rečeno nam je da je ubijena. Bili smo u žalosti. Oktobra 31. su nam rekli da je velika verovatnoća da je ona kidnapovana. Želim da ti kažem da činimo sve da te vratimo kući. Znamo da ste taoci. Toliko te volimo i nedostaješ nam – izjavila je njena starija sestra Natali. 

Tomas, koji je rođen u primorskom gradu u Republici Irskoj, rekao je u intervjuu za „Si-En-En“ samo nekoliko dana nakon Hamasovog napada na Izrael, da su mu izraelske vlasti rekle da su pronašli njegovu ćerku i da je mrtva.

„To je gore od smrti“

– Rekli su ‘pronašli smo Emili. Ona je mrtva’ i samo sam rekao ‘Da!’. Rekao sam da i nasmešio se, jer je to najbolja vest o mogućnostima koje sam poznavao. Bila je ili mrtva, ili u Gazi. A ako znate nešto o tome šta rade ljudima u Gazi, to je gore od smrti. Ne bi imali hrane. Ne bi imali vode. Bila bi u mračnoj sobi ispunjenoj sa zna koliko ljudi, i prestrašena svakog minuta, sata, dana i mogućih godina koje dolaze. Dakle, smrt je bila blagoslov. Apsolutni blagoslov – izjavio je tada otac.

Konferencija za novinare sa porodicama talaca održana je samo nekoliko dana nakon što su izraelske trupe otkrile da su pronašle tela dvojice talaca u blizini tunela u bolnici Al-Šifa u Gazi, za koje veruju da ih je koristio 

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare