PRST U OKO PUTINU! Rusija ovakav udarac nije očekivala

Moskva smatra da Helsinki u potpunosti snosi krivicu za prekid pogranične saradnje, a osnovanost planova Finske da postavi ogradu duž granice sa Rusijom proceniće sami građani, izjavio je u intervjuu Sputnjiku direktor Drugog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev.

– Uzimajući u obzir konfrontacione akcije Finske prema Rusije, ruska strana je odlučila da raskine rusko-finski međuvladin sporazum o unapređenju prekogranične saradnje dve zemlje, potpisan u Helsinkiju 13. aprila 2012. godine. U skladu sa tim, trenutno ne postoji pogranična saradnja Rusije i Finske. Krivicu za to u potpunosti snosi finska strana – objasnio je Beljajev.

Diplomata je poručio da ruske vlasti neće ostaviti bez odgovora sve antiruske postupke Helsinkija.

Prema njegovim rečima, nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Finska „sprovodi kontinuiranu konfrontacionu antirusku politiku“, podržavajući Kijev i isporučujući mu oružje, kao i pooštravajući sankcioni pritisak na Rusiju.

Beljajev je podsetio da su nakon stupanja Finske u NATO „prekinuti tradicionalno aktivan bilateralni politički dijalog na svim nivoima i bliski međuresorni kontakti, a nekadašnjoj razvijenoj trgovinsko-ekonomskoj saradnji naneta je nenadoknadiva šteta, presečena veza među regionima, uključujući gradove-pobratime“.

Prethodno, Finska je tokom vikenda zatvorila četiri od osam pograničnih prelaza prema Rusiji, pod izgovorom da strahuje od priliva nelegalnih migranata, a na tom potezu počela je i podizanje ograda. Moguće zatvaranje granice s Rusijom najavila je i Estonija ali i Norveška, koja priznaje da nema problema s nelegalnim migrantima.

UDARNA VEST.rs (Alo.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare