BELIVUK PRETIO FUNKCIONERU PARTIZANA! PUŠTENI PRISLUŠKIVANI RAZGOVORI: Ostoja se ne javlja, nemoj da mu uzmem 20 automobila!

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za učešće u sedam ubistava, trgovinu drogom i oružjem, kao i silovanje jednog mladića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Danas je pred sudom trebalo da bude saslušan I. S. koji je prema optužnici tri dana seksualno zlostavljan u prostorijama koje su pripadnici kriminalne grupe koristili na stadionu Partizana i jedina je preživela žrtva klana.

18.14 – Suđenje je za danas završeno

Pred sudom će se preslušavanje snimljenih telefonskih razgovora nastaviti sutra.

18.15 Belivuk preti funkcioneru KK Partizan

Kao dokaz u postupku protiv kriminalne grupe pušteni su razgovori optuženog Aleksandra Vučeljića koji 12. januara 2021. poziva nekadašnjeg direktora KK Partizan Dejana Kijanovića. Vučeljićev telefon, međutim, kako se čulo, uzima Belivuk i preko Kijanovića preti funkcioneru KK Partizan Ostoji Mijailoviću da će da mu „uzme 20 automobila„.

Vučeljić: Sekun samo, hoće neko da te čuje Belivuk: E buraz, Velja je. Da ti čestitam prvo praznike, Novu godinu, Božić Kijanović: Takođe, sve najbolje Belivuk: I da bude uspešnija od prošle, što se kaže Kijanović: Valjda će Belivuk: Jesi li dobro brate? Kijanović: Evo brate petljam, kao i uvek Belivuk: Je.i ga sad imamo neprijatnu situaciju treba sa tobom da pričam brate umesto sa Ostojom, al on je stručnjak. Brate, molim te, ja tebe moram da zamolim, pošto vidim da K. K. malo boli k…c brate, bar vrh K. K. za navijače. Sport se brate kao i u fudbalu i svakom drugom sportu i košarka se igra zbog publike i zbog navijača. A ja vidim da Ostoju baš zabole k..c da odgovori na naše zahteve. Ja brate nisam tražio ništa nenormalno. Znači ako su Vigani bato moj mogli da igraju sa publikom, ako se u Čačku igralo sa publikom, okej nije to prava publika, ali se napravi novimar, mislim da može da se napravi i za naše. I mislim brat da treba da se ispoštuju naši navijači malo. Ovde sad imamo situaciju svaki Groba ti kaže “ a igrali su u Čačku to je Ostojina isto ekipa. Izgubili, namestili utakmicu“. Ja ne znam da l K. K. vidi da će da dođe do toga da će vijači krenuti da teraju upravu. Ja sad tebi pričam otvoreno kako jeste. Znači, molim te brate od te priče da se Ostoja ne javlja na telefon. To je gluposot. Da ne idem sad u Britiš motors pa da mu uzmem 20 auta iz radnje pa da mora da se javi. Molim te ga nađi i reci mu da mi obezbedi brate spisak za 20-30-40 Groabra dad dođu da prisustvuju utakmici. Ne tražimo ništa nenormalno. Biće kulturni momci. Ovo nije 91-a gde će oni da dođu tamo da lome, da pale baklje. Samo malo da smirimo Grobare, jer vidim da njega boli k…c za to.

Kijanović: I da budu raštrkani i tako dalje Belivuk: Naravno brate, slušaj onako kako se mi dogovorimo. Ako se dogovorimo da sede na svakoj sedmoj stolici, sedeće tako. Jel obavezna maska, rukavice, se kako se dogovorimo. Kijanović: Javljam Saletu to danas u toku dana Belivuk: Hvala

U sudnici su pušteni i razgovori koje je Vučeljić vodio sa Milošem Hrkmanom, navijačem koji je više puta hapšen, kao i optuženom Slađanom Sekulić.

Sudija je pozvala Vučeljića da izađe za sudsku govornicu i da kaže da li on vodi presretnute razgovore.

– Ja razgovaram, ovo su normalni razgovori o utakmicama, navijanju – odgovorio je Vučeljić.

17.50 – „Lažeš me, kuliraš me kao budalu“ – Pušten snimak razgovora Budimira i nepoznatog muškarca

U sudnici su pušteni i razgvori između optuženog pripadnika Belivukovog klana Miloša Budimira i nepoznatog muškarca, u kom dogovaraju da preuzmu Skaj telefone, a potom razgovor u kom se 9. januara 2021, manje od mesec dana pre hapšenja u februaru, raspravlja sa nepoznatim muškarcem oko prenosa vlasništva nad stanom. Budimir: Molim

Muškarac: E gde si Buđo?

Budimir: Evo me na Tari, na planini

Muškarac: Znam, zvao sam te pre par dana, ne j….š da mi se javiš. Trebao si da dođeš onaj dan za Mirijevo, opet me j….š, baš mi kidaš živce.

Budimir: Brate, nisam mogao da stignem, izvini molim te.

Muškarac: Nemoj da mi se izvinjavaš, ovako ćemo, čekao sam te dok si bio u tvorza tri godine, čekao sam te ovo, čekao sam te ono, praviš me na budalu kao da sam ti brat rođeni. Ovako ćemo, pošto mi se ne javljaš na telefon…

Budimir: Slušaj, nema potrebe da pričamo ovako.

Muškarac: Ne znam kako ću posle pet godina?

Budimir: Slušaj, ja sam hteo da prebacim, ne možemo da prebacimo, jurim na sve strane.

Muškarac: Vidi Buđo ne interesuje me uopšte brate posle pet godina. Ko si mi ti? Lažeš me, kuliraš me kao budalu i pitaš što sam ja ovakav?

Budimir: Ne kuliram te, odmah sam ti se javio, to što si zvao pre neki dan deca igraju telefon pa mi ne kažu.

Muškarac: A šta ja imam sa tim? Ko si ti meni, što bih imao toleranciju ikakvu posle pet godina?

Budimir: Sve kapiram, jurio sam to od kad sam izašao i nisam mogao da prebacim, prodajem stan. I nije tamo to što ti kažeš i to, tamo živi jedan dečko normalan. Ja se vraćam u ponedeljak i odmah zovem advokaticu i krećem da jurim da prebacimo. I meni je u interesu.

Muškarac: Tebi da je u interesu završio bi to za pet godina, uopšte neću da imam stres oko tvog stana. Niti sam ti ga ja prodao, ja nisam znao da je taj lik tamo u stanu, taj stan se vodi na mene a ja ne znam ni ko je taj lik. Sve je na moje ime. Ovako ćemo buraz, ja neću tebe da jurim jer se ti meni ne javljaš, imaš fore do kraja februara. Smisli, ugovor, poklon, a posle toga ako ne završiš ja ću tražiti velike pare da bi ti potpisao, jer sam izgubio živce bez veze.

Budimir: Slušaj, te velike pare da tražiš Čipiju, jer ja normalno pričam i znam da uvek kad smo išli kod notara je falio neki papir njemu, a ne meni.

Muškarac: Umesto da mi kažeš hvala, ti me vozaš.

Budimir: Ne znam gde bijem, objasniću ti kada se vidimo. U ponedeljak sam tu.

17.42 – U sudnici pušteni razgovori između Veljka Belivuka i njegove žene U sudnici Specijalnog suda u Beogradu danas su pušteni telefonski razgovori koji su prikupljeni kao dokaz tokom predistražnog postupka protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Razgovor je vođen 19. septembra 2020. a kako se videlo na dokumentu, Belivuk je slušan pod kodnim imenom „Vukodlak“. Kako je pisalo na dokumentu, Belivuk je suprugu pozvao sa telefona Nikole Spasojevića, svedoka saradnika.

Belivuk: Ej ženo, doneo mi ovde Spale ove prekidače i te gluposti pa sad gledam, dosta su mi lepi, nema neki veliki izbor, sviđa mi se iskreno da ti kažem i ja bih ove uzeo.

Bojana Belivuk: Dobro srce moje, dobro. Jel to oni što sam ja izabrala ili neki drugi?

Veljko Belivuk: Nemam pojma, cijalind nešto

Bojana Belivuk: To sam ja izabrala..

Veljko Belivuk: Poprilično su lepi, moj drugar ih ima kući, kaže da je zadovoljan

Bojana Belivuk: To sam ja izabrala, baš zato što je tako srećo

Veljko Belivuk: Svaka čast.E što se tiče boja, to ćemo na licu mesta kada budemo pravili

Bojana Belivuk: Tačno, kad budemo sredili boju zidova i tako dalje

Veljko Belivuk: To, to, eto samo da ti javim

Bojana Belivuk: Volim te najviše

Veljko Velivuk: I ja tebe! Nema šta, ove uzimamo

Pošto je preslušan razgovor, za reč se javio Belivuk koji je izveden za govornicu.

– Evo ovakav vam je naš predmet, predlažem da sve što je nezakonito izdvojimo i da danas završimo. Evo ovo je ključni dokaz, jel tužilaštvo zna šta se nama uopšte nalazi u predlogu. Ja bih sada voleo da se preslušaju oni razgovori koje je predložio Marko Miljković, a ne da slušamo ove razgovore – rekao je Belivuk predlažući da se preslušaju razgovri izvesne Mire, koji se nalaze u spisima predmeta.

U sudnici je prikazana potom glasovna prokuka Marka Miljkovića koji je 12. januara 2021. snimio i poslao nekom u hotelskoj sobi hotela Crni vrh na Divčibarama. Miljkovića je policija slušala pod kodnim imenom „Miljakovac“

– Au brate koji su to jadišići, sise male one. To njemu sam zamerio ono od kad se nešto mršti, ovo, ono i dođe sa Šarcem onda kada sam im uzeo auto, kad su morali da vrate ono što su uzeli onom drvoseči mučeniku i tad ga nisam nalupao jer sam rekao da neću da ih diram da vrate auto, a i tad sam hteo da ga razvalim, sisa mala, nego ajde ko njega brate na njega misli. Naleteće isto, eto kao što je on naleteo njemu, naleteće…“ – a potom se čuje kako govori

„kako su beobrazni, samo izda da uzmu pare, boli ga ku..c, a sve može da curi, i kao je.e mu se, džukele“

Za reč se javio potom i Miljković:

– Ja nisam lud da pričam sam sa sobom, znam da su me snimali i pratili tamo, sve sam znao. Što ne puste i ostale razgovore – rekao je Miljković.

17.22 – Nastavljeno suđenje, prikazane naredbe za tajno slušanje telefona

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka MIljkovića nastavljeno je posle pauze pregledanjem pisane dokumentacije koja se odnosi na jedinu ženu koja je obuhvaćena optužnicom, Slađanu Sekulić. Optužnicom je, podsetimo, obuhvaćen i njen suprug, Vlado Georgijev, koji je promenio ime i ranije se zvao Dragan Sekulić.

U sudnici su prikazane naredbe za tajno slušanje mobilnih telefona Slađane Sekulić, kao i slušanje i snimanje u kući u Tršiću, takozvanoj „Deda mrazovoj kućici“ u kojoj su u decembru 2020. pred hapšenje, prema navodima iz spisa predmeta, boravili i Veljko Belivuk kao i njegova supruga Bojana.

– Navodi se da je 7. decembra 2021. kupila Vinogradarsku kuću i prenela vlasništvo na sebe – rekla je advokat Slađane Sekulić, Sanja Ćeriman navodeći da s obzirom na to da se kuća vodi na njenu klijentkinju, policija u njoj nije smena da je prisluškuje.

Podsetimo, vikendica u Tršiću otkrivena je posle hapšenja kriminalne grupe 4. februara 2021. Prema nezvaničnim informacija, kada je policija upala u nju, kuća je bila ukrašena i na njoj je stajala tabla „Deda mrazova kućica“. Izvori Kurira ispričali su da je navodno u njoj Belivuk sa porodicom dočekao poslednju Novu Godinu na slobodi.

Navodno, „Vinogradarska kuća“ je posle kupovine bila kompletno renovirana i na njoj je postavljen najsavremeniji video nadzor.

Inače, posle hapšenja kriminalne grupe, policijski inspektori su danima pretresali kuću.

16.30 – Miljković i Belivuk slali srca i poljupce bivšem advokatu

Advokatu Dejanu Lazareviću, koji je danas prvi put od kako je uhapšen 14. aprila prošle godine kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića, došao na suđenje kriminalnoj grupi, Veljko Belivuk i Marko Miljković poslali su poljupce iz boksa za optužene. Oni nisu krili da su se obradovali Lazareviću, koji im je bio branilac od kada su uhapšeni u februaru 2021. do njegovog hapšenja.

– Čim su ga videli u publici, počeli su da mu mašu, šalju poljupce i rukama pokazuju na grudi, odnosno srce. Advokat je došao sam i iz publike pratio ono što se dešava u sudnici – objašnjava sagovornik Kurira.

Inače, boks u kom sede optuženi staklom je odvojen od sudnice, ali i dela u kom sedi publika.

– Lazarević ih nije video od kako je uhapšen, jer više nije njihov branilac, pa ne može ni da im ide u posete – objašnjava sagovornik Kurira.

Dejanu Lazareviću, podsetimo,sudsko veće Specijalnog suda prethodne nedelje je ukinulo kućni pritvor.

16.10 – Optuženi se javio za reč

Optuženi Aleksa Šejić se javio za reč.

– Ja sam već pričao sudija šta se dešavalo tu celu noć, trajalo je satima. Ja sam zahtevao da se zove advokat Nikola Ristović, ali rekli su da ne može. Pukao sam bio psihički, bio sam pogubljen, samo sam tražio da mi ne diraju porodicu i lažno sam svedočio. Od prvog trenutka sam tražio Nikolu Ristovića ali su mi se određeni inspektori smejali, desilo se šta se desilo – rekao je Šejić. Tužilac Saša Ivanić je potom rekao da mu, ako je već tako kako optuženi tvrdi, nije jasno zašto je onda isti branilac po službenoj dužnosti bio prisutan i na saslušanju u tužilaštvu.

Šejić se potom nadovezao i pomenuo imena trojice inspektora, među kojima je i Božidar Stolić, koji su mu pretili da ne sme nikome ništa da kaže.

– Sudija, suvišno je da pričam više na ovu temu. Taj advokat mi je predlagao i sporazum o priznanju krivce, ali sam ja negirao sve posle u tužilaštvu – dodao je Šejić.

15.57 – U sudnici pušten tonski zapis optuženog za silovanje

Na snimku koji je pušten u sudnici čuje se da Šejić u policiji izgovara svoje ime i da ima advokata po službenoj dužnosti. U tom iskazu, koji je kasnije osporio, on navodno priznaje da je prepakivao drogu na stadionu Partizana, koju je tu donosio optuženi Milovan Tadić, zvani Miksa.

Inače, Šejić nije uhapšen kada i većina pripadnika Belivukove grupe 4. februara, već naknadno i nakon sprovedene istrage osumnjičen je i za seksualno zlostavljanje I. S. na stadionu Partizana.

– Osumnjičeni Aleksa Šejić, u prisustvu advokata po službenoj dužnosti – počinje svoj iskaz Šejić, i navodi imena roditelja, mesto i datum rođenja.

– Neoženjen, pismen, završena gimnazija, osuđivan uslovno za tešku krađu 2019. – navodi on a takođe se čuje i policijski službenik koji mu saopštava da je osumnjičen za proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, kao i da je bio član kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

– Razumem šta mi je stavljeno na teret – kaže Šejić na snimku.

– Želim da iznesem odbranu – čuje se na delu snimka koji je pušten u sudnici. Tužilac Saša Ivanić rekao je posle preslušavanja početka snimka, da su sve radnje koje je policija preduzela, kada mu je postavila branioca po službenoj dužnosti, bile po zakonu.

– Lepo čujete da kaže da će izjavu dati u prisustvu branioca i da će iskaz dati – naveo je tužilac zbog čega smatra da ovaj iskaz treba da bude korišćen pred sudom i predložio da ovaj, ali i iskaz optuženog Vladimira Dimitrijevića čiji branilac Dragoš Cukavac takođe traži izdvajanje iskaza iz policije, budu preslušani u celosti.

15.24 – Belivuk se javio za reč

Za reč se javio optuženi Veljko Belivuk koji želi da postavlja pitanja sudskim veštacima. On je u pratnji petorice zatvorskih stražara iz boksa za optužene izveden za sudsku govornicu.

Belivuk: Jedno pitanje samo bih imao, sad smo čuli da I. S. ne barata dobro datumima, kako onda da znamo, kada ispriča da se događaj desio na različite datume koji je pravi. Kako da znamo šta se u njegovom mozgu dešava?

Ana Najman: Ono što ja mogu da kažem, stavljajući u konstekst njegove psihološke sposobnosti, i njegova tri iskaza, prvi je dao nekih osam ili devet meseci posle događaja, kada je pričao da je siguran u te datume.

Belivuk: Je l’ vam logično da se protekom vremena bolje seća?

Najman: Kako će to sud da procenjuje i stavlja u kontekst krivičnih dela, nije na nama.

Belivuk: Kako to da se protekom vremena bolje seća, šta se to dešava u ljudskom mozgu, to je neistražena sfera, nije on jedini svedok koji ima naknadnu pamet a jedinstvena je prilika da pitam?

Najman: Hipotetično, slegli su se neki događaji, manji je stres kada protiče vreme i to je moguće. Možete da budete pod uticajem straha ili nekih drugih emocija koje vas blokiraju.

Belivuk: Je l’ mislite da se on stvarno seća, jer menja datume, ja ne mogu sada da kažem da imate plavu kosu a za mesec dana crnu, šta se to desi u njegovom mozgu?

Najman: Nismo ga konfrontirali sa različitim datumima, mi smo radili analizu njegovog psihičkog zdravlja.

Sudija: Da li je sklon konfabulacijama?

Najman: On nije sklon izmišljanju događaja koji se nisu dogodili, konfabulacije se dešavaju kod osoba sa moždanim oštećenjima, kod osoba koje ne mogu da se sete nečega a primorane su da se sete.

Posle saslušanja sudskih veštaka, sudija je saopštila da će se saslušati tonski zapis optuženog Alekse Šejića u policiji, čije je izdvajanje odbrana tražila.

15.12 – Branilac optuženog postavlja pitanja o izjavama žrtve klana

Advokat Nenad Aleksić, branilac optuženog Vojislava Đorđevića, pitao je advokata Mandića da li je razumljivo njemu kao psihijatru da I. S. koji je 1990. godište izjavi da mu se epilepsija javi kao posledica rata.

Mandić: Meni je razumljivo, ali vama izgleda nije.

Aleksić: Da li vam je logično da je u jednoj rečenici izjavio da je prekinuo školovanje u petom razredu da bi pomagao porodici radeći fizičke poslove, a potom da je počeo da se bavi fudbalom?

Ana Najman: Ovo što vi navodite kao primedbu, on je na taj način objasnio prekid školovanja, ja tu ne mogu da dodajem niti da oduzimam. On je tako objasnio kako je započeo peti razred i nije išao u školu izvesno vreme.

Aleksić: Meni kao advokatu nije jasno kako to da čovek demantuje sam sebe u 15 sekundi.

Ana Najman: On prosto nema mogućnost analitičkog mišljenja, u okviru svojih kapaciteta on daje svoje odgovore. I njegova nepreciznost u pogledu vremeneskih odrednica je evidentna.

Aleksić: Njegov IQ je 82, šta bi bilo da je ispod toga, 69?

Ana Najman: Normalna tupost je od 90 do 110, on je ispod toga, u granici normalne tuposti, što podrazumeva normalno svakodnevno funkcionisanje, u sredini koja ne zahteva veće veštine koje ne poseduje.

Aleksić: Ono što je meni upadljiivo je da on meša ljude, neke ubacuje, neke izbacuje. Na osnovu čega ste zaključili da zbog njegove niske inteligencije nije konstatntan, ali ne dovodite u pitanje kvalitet informacija koje daje?

Najman: O kvalitetu informacija će se opredeliti sud, ali iz domena psihologije meni to nije psihološki upadljivo. Ovakva osoba ne razlikuje bitno od nebitnog.

Aleksić: Zaključili ste i sami da funkcioniše na nivou pokušaja i pogrešaka „ako prođe prođe“?

Ana Najman: On se ni u jedan zadatak nije udubio, kako je video, tako je rekao i to mi zovemo sistem pokušaja i pogrešaka, i to nije retko u psihologiji.

Aleksić: U smislu njegovih navoda da je bio tri dana bez hrane i vode i da je potom dobio vodu sa nekim belim prahom, ako je tako, da li je mogao da ima realno sagledavanje?

Mandić: Ne znam o čemu se radi, da li su mu nešto dali ili nisu i koju vrstu supstanci, to je njegov iskaz.

15.05 – Sudski veštak: Intelektualne sposobnosti I. S. su na nivou tuposti

Sudski veštak Branko Mandić naveo je da su prilikom veštačenja I. S. imali u vidu njegov zdravstveni karton, ali i psihološki profil.

– Intelektualne sposobnosti su ispod prosečnih, na nivou tuposti. To je prosto između prosečne i granične inteligencije, ali ne predstavlja duševnu bolest. U konkretnom slučaju, zaključili smo da je on ima procesnu sposobnost – rekao je veštak Branko Mandić.

Na pitanje sudije da li sud mora da ima nešto posebno u vidu prilikom svedočenja, Mandić je izjavio da ne treba da može da bude tretiran kao bilo koji drugi svedok.

Sudski veštak Ana Najman koja je u svom nalazu navela da I. S. ima očuvanu pažnju kada su skoriji događaji u pitanju.

– Reč je o osobi koja ne koristi prethodna iskustva i složene mentalne operacije, već svaku situaciju procenjuje ispočetka – rekla je ona.

15.00 – Sestra jedine preživele žrtve klana poslala pismo o razlogu njegovog odsustva

U sudnici su prisutni sudski veštaci psihijatar Branko Mandić i Ana Najman, koji su veštačili psihičko stanje I. S. i doneli zaključak da je I. S. sposoban da svedoči.

Sudija Vinka Beraha saopštila je da je njegova sestra, preko službe za zaštitu svedoka, obavestila sud da zbog lošeg zdravstvenog stanja I. S. nije bio u stanju da dođe.

Pre početka suđenja, sudija je konstatovala da u sudnici nije prisutan optuženi Boris Karapandžić, koji je kako je Kurir objavio, 7. novembra krvav i sa hematomima po telu primljen u Urgentni centar i zadržan na lečenju.

– On će odsustvovati cele nedelje, zbog zdravstvenih razloga – rekla je njegov advokat Ivana Ostojić i dostavila sudu otpusnu listu za Karapandžića. Na optuženičku klupu danas je sela jedina žena optužena da je bila pripadnica kriminalnog klana, Slađana Sekulić, koja je sa prethodnih suđenja odsustvovala zbog hirurške intervencije.

U publici je danas bio advokat Dejan Lazarević, koji je do hapšenja u okviru kriminalne grupe Darka Šarića, bio branilac Belivuka i Miljkovića. Lazareviću je inače prethodne nedelje u postupku protiv Šarića i ostalih ukinut kućni pritvor.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare