„HAMAS JE GOTOV“ Bez moćnog saveznika nemaju nikakve šanse protiv Izraela, ali bi mogli da osvoje mir: „Sporazum kojem je kumovala Amerika može da oživi“

Uprkos svim kontroverzama koje je izazvala izraelska vojna ofanziva u Pojasu Gaze, jedan siguran ishod je da će Hamas uskoro prestati da postoji u svom sadašnjem obliku, piše britanski „Telegraf“.

Rasprave o tome da li Hamas vodi kontrolni centar u okviru bolničkog kompleksa Al Šifa u Gazi mogu biti glavna briga aktivista za ljudska prava, ali je malo verovatno da će odvratiti izraelsku vojsku od njenog centralnog cilja da uništi infrastrukturu terorističke grupe.

Štaviše, izgledi Izraela da postigne svoj navedeni cilj brisanja Hamasa s lica zemlje dobili su značajan podsticaj nakon što je Iran javno priznao da njegove pretnje da će zapaliti Bliski istok ako Izraelci nastave svoju ofanzivu nisu ništa drugo do blef. Кao što je vrhovni vođa zemlje ajatolah Hamnei konačno priznao, Iran i njegova takozvana „osovina otpora“, šarolika grupa islamističkih grupa, nemaju nameru da se direktno uključe u rat.

Iranci, koji finansiraju Hamasove terorističke aktivnosti sa 100 miliona dolara godišnje, uznemireni su što nisu bili unapred upozoreni o Hamasovim planovima da napadne Izrael 7. oktobra. Nakon toga je Hamnei obavestio Ismaela Hanija, Hamasovog vođe sa sedištem u Кataru, da Iran neće intervenisati.

S obzirom na to da su dve borbene grupe američkih nosača aviona raspoređene na Mediteranu da odvrate bilo kakvu dalju eskalaciju, nespremnost Teherana da se uključi u direktnu konfrontaciju sa Izraelom i njegovim saveznicima je razumljiva, čak i ako teroristi Hezbolaha nastavljaju da izazivaju nemire na severnoj granici Izraela, piše „Telegraf“.

Bez Irana, Hamas nema šansu da pobedi nadmoćne Izraelske odbrambene snage, pa suočava sa izgledima da pretrpi razarajući poraz.

Uklanjanje Hamasa kao funkcionalnog entiteta pruža Bliskom istoku priliku da preoblikuje umornu političku dinamiku regiona koja, uprkos brojnim naporima da se postigne mir, nije uspela da reši izraelsko-palestinsko pitanje.

Raspad Hamasa prilika za mir

Od Кemp Dejvida do sporazuma iz Osla, uzastopne inicijative za izlazak iz ćorsokaka su se propadale, pri čemu je Hamas uništio mali napredak ostvaren ka samoupravnom palestinskom entitetu 1990-ih od pokrenuvši talas samoubilačkih bombaških napada na izraelske civile.

Britanski list dodaje da je Hamas, kao što su nedavni događaji pokazali, neprijatelj palestinskog naroda koliko i Izraelca, i njegovo uništenje bi trebalo da otvori put za novi početak rešavanja palestinskog pitanja jednom zauvek.

Кljučni faktor u odluci Hamasa da pokrene napad 7. oktobra bio je podrivanje inicijative koju predvode SAD za pregovore o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela. To je deo procesa koji je započeo uspehom administracije Donalda Trampa u formalizovanju Abrahamovog sporazuma, koji je rezultiralo je uspostavljanjem veza nekoliko arapskih država sa Izraelom. Postoji mogućnost da ovaj proces oživi nakon raspada Hamasa.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare