UŽIVO LANSIRAN STARSHIP: Pogledajte probni let MOĆNE LETELICE koja treba da odvede astronaute na Mars (VIDEO)

Kompanija SpaceX Ilona Maska upravo je lansirala Starship iz baze u Teksasu!

Starship je sistem za transport koji kompanija američkog milijardera razvija da transportuje ljude i teret na Mesec i Mars, ali i mnogo dalje u duboki svemir.

Vozilo se sastoji od dva elementa od kojih su oba dizajnirana da se mogu u potpunosti i brzo ponovo koristiti. Prvi je džinovska baza Super Heavi, a drugi svemirska letelica visoka 50 metara poznata kao Starship. Dvojac čini najveće i najmoćnije svemirsko vozilo ikada napravljeno. Potpuno složen Starship je visok skoro 122 metara.

Zvezdani brod do danas je leteo samo jednom i to na probnom letu iz Starbaze u Teksasu 20. aprila koji je imao za cilj da pošalje letelicu u orbitu, međutim, nije uspela da se odvoji, a SpaceX je detonirao vozilo visoko iznad Meksičkog zaliva četiri minuta nakon poletanja.

Ciljevi leta u subotu su uglavnom isti kao i ciljevi misije 20. aprila.

Ako sve bude po planu – Super Heavi će se spustiti u Meksički zaliv oko sedam minuta nakon poletanja. Zvezdani brod će se istovremeno približiti orbitalnoj brzini dok pravi delimičan krug naše planete. Trebalo bi da padne u blizini Havaja oko 90 minuta nakon lansiranja.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare