MIROVNJACI ŠEST MESECI U AFRICI: Medicinski tim Vojske Srbije u misiji angažovan 24 sata dnevno na temperaturama i do 55 stepeni! 

Medicinski tim Vojske Srbije je od aprila do oktobra ove godine bio angažovan u mirovnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbedonosnih snaga Centralnoafričke Republike (CAR). Nakon uspešno završene misije, potpukovnik Ivan Jovanoski, štabni oficir, načelnik sanitetske službe misije, kaže za Kurir da su naši profesionalci šest meseci bili angažovani 24 sata dnevno, čak i na temperaturama preko 55 stepeni.

– U glavnom gradu CAR Banguiju boravili smo od 13. aprila do 22. oktobra ove godine. Za šest meseci bilo je oko 250 pacijenata. Hvala bogu, nismo imali težih povreda, ni preterano teške pacijente. Pored uobičajene malarije i drugih, pre svega infektivnih oboljenja, jedan od težih slučajeva je svakako bila povreda kuhinjskim nožem – priseća se u razgovoru za Kurir potpukovnik Jovanoski, pa nastavlja:

– Bilo je više izazova tokom boravka – bezbednosnih, zdravstvenih, klimatskih, jer to je drugi kontinent, teško ga je porediti sa Srbijom u bilo čemu. Svaki dan je drugačiji, ali jedno je neizostavno – vojničke aktivnosti. Dužnost koju sam ja obavljao je savetodavna funkcija komandantu misije, dok se ostatak šestočlanog medicinskog tima bavio zdravstvenim zbrinjavanjem pripadnika misije.

Potpukovnik Jovanoski ističe i da radno vreme u misiji ne postoji.

– Angažovani ste 24 sata, radno vreme je definisano, ali pripadnici medicinskog tima moraju biti neprestano dostupni za hitne slučajeve. Brzo smo se prilagodili na klimatske uslove. Najviša spoljna temperatura koja je zabeležena za vreme našeg boravka u misiji bila je 55,2 stepena, dok je u zatvorenom, klimatizovanom prostoru bilo 35 stepeni.Pored visoke temperature, treba izdržati i visoku vlažnost vazduha. Moram napomenuti da je kišna sezona, tokom koje smo boravili u misiji, zaista obilovala padavinama, a to ujedno znači i velikim brojem komaraca. Međutim, vremenom se svi naviknu na nove uslove – neko lakše, a neko teže.

Većina pripadnika ovog tima već je imala iskustvo iz prethodnih mirovnih misija, što je doprinelo lakšoj adaptaciji na uslove života i rada u Africi.

– Srbija u Banguiju ima srpsku vojnu bolnicu „nivo dva plus“, koja pripada Ujedinjenim nacijama. Iako smo mi bili u misiji EU, koja je potpuno različita od misije UN, imali smo sjajnu saradnju sa našom bolnicom. Sve zdravstvene dileme koje smo imali sa pripadnicama naše misije upućivali smo u srpsku bolnicu UN i, zahvaljujući profesionalizmu našeg osoblja, oni su zbrinuti. Srpska bolnica je veoma značajan segment misije UN. Ona obezbeđuje prvu i drugu liniju zdravstvene zaštite mirovnih snaga, hitne hirurške i druge intervencije, osnovnu stomatološku zaštitu i evakuaciju povređenih i obolelih.

U tuđini

Potpukovnik Jovanoski 50. rođendan proslavio u Africi

Inače, potpukovnik Jovanoski je 19. juna u Africi napunio 50 godina.

– Jubilarni rođendan sam proslavio u Africi sa svojim ljudima. Šta da se radi, tako je kako je… U svakom slučaju, ovo je bila fenomenalna prilika da se prepozna naša zemlja, jer se tamo, pored običnih ljudi, vojnika, leče i i visoki zvaničnici Evropske unije.

Potpukovnik Jovanoski ističe i da misija EUTM RCA za njega predstavlja lično i profesionalno iskustvo.

– Vojne misije su idealna prilika da se u internacionalnom okruženju prezentuje Vojska Srbije i naša zemlja u najpozitivnijem smislu. Stekli smo novo iskustvo, izvukli mnoge pouke. Kada se čovek nađe u takvom okruženju, daleko od svoje zemlje, porodice, prijatelja, može samo da stekne jedno neprocenjivo iskustvo.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/ Aleksandra Kocić)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare