MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE: Veliki gubici Ukrajine za 24 časa 

Oružane snage Rusije uništile su dva desantna čamca ukrajinskih snaga, u kojima su se nalazili njihovi vojnici, u pravcu Hersona, a zajedno sa tim i jedan protivtenkovski top, otkrio je za „RIA Novosti“ neimenovani izvor.

Vojnici grupe trupa „Dnjepar“ iz specijalno opremljenih dronova, iznad položaja ukrajinske vojske, bacaju letke pozivajući vojnike Oružanih snaga Ukrajine da se predaju ruskoj vojsci.

Prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva odbrane, u Hersonskom pravcu Ukrajina je za 24 sata izgubila 75 vojnika, artiljerijski sistem M777, dve haubice „Msta-B“ i samohodnu artiljerijsku jedinicu „gvozdika“.

Samo u tom pravcu, podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije je javilo da su Ukrajinci za nedelju dana izgubili 460 vojnika.

Ukrajinci, inače, bez uspeha pokušavaju da pređu na levu obalu reke Dnjepar.

I prošle nedelje, u četvrtak, uništena su dva ukrajinska čamca, koja su se kretala rekom.

Ruske snage trenutno kontrolišu 75 odsto Hersonske oblasti, koja se nakon referenduma prošle godine pripojila Rusiji. Ipak, ukrajinske snage za sada drže pod kontrolom desnu obalu Dnjepra i grad Herson.

U Zaporoškom pravcu ruske snage su za 24 časa odbile četiri napada i nanele štetu dvema ukrajinskim brigadama. U tom pravcu, gubici u ljudstvu za Ukrajinu iznosili su 140 vojnika. Uništen je i jedan tenk, dva oklopna vozila, i tri automobila.

U pravcu Donjecka, ruska vojska odbila je dva napada Ukrajinaca. U tom pravcu, Ukrajinci su izgubili 180 vojnika i pet jedinica vojne tehnike, u koje spada i jedno američko borbeno vozilo pešadije „bredli“ i haubica „Msta-B“.

U Južnodonjeckom pravcu, Rusi su uništili 70 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, ali i pet jedinica tehnike. Jedna od njih je protivbaterijska radarska stanica AN/TPKu-5 američke proizvodnja, a među njima su i dva oklopna transportera.

U pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti i Krasnog Limana u Donjeckoj oblasti, Ukrajinci su izgubili ukupno 230 vojnika, javlja MO Rusije. Uništena su i dva oklopna vozila, tri automobila i dva pikapa.

Ruske snage tokom poslednja 24 sata gađale su i skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku u lučkom gradu Odesi na Crnom moru.

U Dnjepropetrovskoj oblasti uništeno je i skladište municije.

Ministarstvo odbrane Rusije dodaje da su ruski PVO sistemi, takođe, uništili 20 dronova, 5 raketa HIMARS i dve ukrajinske protivbrodske rakete „neptun“. Morska avijacija ruske Crnomorske flote uništila je i jedan brzi desantni čamac i sedam ukrajinskih čamaca bez posade.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/RT)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare