Devojke, oprez! Pojavila se nova droga za silovanje: Bez boje, mirisa i ukusa, žrtve i ne osećaju da im je sipana u piće!

Droga GHB, koju popularno nazivaju „dži“, bez boje je, mirisa i ukusa, pa žrtve i ne osećaju da im je sipana u piće, upozoravaju stručnjaci.

U Srbiji se pojavila nova jeftina i lako dostupna droga pod nazivom GHB (gama-hidroksibutirat), koju popularno nazivaju „dži“ ili droga za silovanje! Ovaj narkotik nema boju, ukus ni miris, pa osoba i ne zna da je drogirana. Zbog toga se najčešće zloupotrebljava za silovanje, tako što se žrtvi sipa u piće, upozoravaju stručnjaci.

Stiglo iz Evrope

Profesor dr Snežana Đorđević iz Centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije (VMA) upozorila je na opasnost od nove droge koja se pojavila na tržištu u Srbiji.

– Opasna droga je stigla iz Evrope i najviše se koristi za silovanje jer se žrtva ničega ne seća! „Dži“ ili GHB je supstanca koja se prodaje u obliku rastvora i ne menja ukus pića, pa tako žrtve ne osete razliku. U početku deluje kao alkohol, stvara osećaj opijenosti i opuštenosti, ali kasnije može da dovede do ozbiljnog poremećaja svesti. Takođe, ono što je karakteristično za ovu vrstu droge jeste da osoba koja je konzumira nema mogućnosti da se brani, jer se gubi snaga i dolazi do gubitka svesti – kaže Đorđević i dodaje da žrtva ima kratkotrajnu amneziju, konfuzna je i ne seća se ničega.

Nicović: Lako dostupna i opasna

Bezbednosni stručnjak, nekadašnji načelnik beogradske policije i advokat Marko Nicović kaže da je ova droga rasprostranjena i lako dostupna jer jeftina, a najčešće se koristi u svrhu seksualne zloupotrebe.
– GHB je narkotik novijeg datuma i utiče direktno na centralni nervni sistem, što dovodi do gubitka mentalnih i fizičkih funkcija, pa su žrtve kao marionete. Mete su obično mlade devojke na privatnim žurkama, jer droga deluje tako da osoba radi sve bez pogovora i otpora, zato i nema tragova silovanja. Brzo se sintetiše, ne može se prepoznati u piću jer nema boju, ukus i miris, pa devojke i ne znaju da su nešto popile – upozorava Nicović.
Prema njegovim rečima, devojke lako postaju plen silovatelja, nakon uzimanja određene doze dolazi do gubitka sećanja i konfuznih misli bez redosleda, pa se izvršilac teško prepoznaje.
– Problem je u tome što žrtva ne može da podnese tužbu jer se ne seća svega. Policija ne uvažava izjave bez osnovnih dokaza i dok se ne dokaže da je neko zaista bio silovan, ne može ništa da se preduzme protiv tog nasilnika – ističe Nicović.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Diana Raketić kaže da je GHB klupska droga koja se sporadično pojavljuje kod nas. Veoma je popularna među omladinom jer se koristi za opuštanje, ali je najčešći problem njena zloupotreba.

– Ova supstanca stvara dobro raspoloženje, čini osobu pričljivom, euforičnom, smanjuje društvenu inhibiciju i povećava seksualni nagon. Međutim, samo jedna „kap više“ može izazvati niz negativnih efekata, kao što su vrtoglavice, promene raspoloženja, glavobolje, mučnina, povraćanje, iscrpljenost, slušne i vizuelne halucinacije. Vrlo brzo deluje, nakon desetak minuta od kada se popije, a efekat je najjači nakon dva sata. Dejstvo može da traje i do 12 sati. Najopasniji je period je upravo taj kada osoba upadne u stanje prividnog sna, obamrlosti i pomućene svesti, tada najčešće dolazi do silovanja, ali i do pljački i otmica – napominje Raketić.

Slamčice spasa

Saveti su da mladi vode računa u kakvom krugu ljudi se kreću, da uvek izlaze sa poznatim ljudima i da vode računa o tome šta piju.

– Postoje specijalne slamčice koje detektuju GHB u piću, jer se najčešće ubacuje u alkohol, pa je to jedan vid prevencije. Zato u klubovima i kafićima treba uzimati neotvorenu ambalažu – kaže Raketićeva.

Primena u medicini

GHB je prvobitno razvijen kao anestetik i istraživana je njegova upotreba u hirurgiji. Takođe, korišćen je kao anksiolitik tokom porođaja, ali su vrlo brzo uočeni antidepresivni i afrodizijački efekti, te nije bio široko prihvaćen. Dok nisu ispitane njegove negativne posledice, korišćen je za lečenje alkoholizma, insomnije i drugih poremećaja spavanja, kliničke depresije.
Zloupotrebljavan je i od bodi-bildera jer je otkriveno da uvećava rast nivoa hormona i da može pomoći u kontroli težine.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare