BRUTALNO! Kada se NBA pretvori u MMA: Sevaju pesnice, pucaju vilice, mlati ko koga stigne, a snimci SUROVIH TUČA obilaze planetu!

Nekada su tuče u NBA ligi bile česta pojava, međutim, stroga pravila, rigorozne kazne i sam mentalitet igrača koji se promenio uticali su na to da dosta ređe nego ranje gledamo nemile scene na NBA parketima.

Naravno, i danas se dešava da igračima „pukne“ film i da se „pošibaju“ na terenu, ali 80-ih i 90-ih godina je to izgledalo puno brutalnije.

Tuča koja se dogodila na meču između Golden stejta i Minesote starije ljubitelje košarke vratila je u ta vremena.

U drugom minutu meča, pri rezultatu 0:0 nastao je opšti haos na terenu koji su započeli Klej Tompson i Džejden Mekdenijels.

Nakon koškanja na sredini terena, Tompson i Mekdenijels su počeli da se vuku za dresove. Gober je uskočio kako bi ih razdvojio, a onda je nastao totalni lom. Ratoborni Drejmond Grin skočio je na centra Minesote i počeo da ga davi u MMA stilu. Epilog – pocepani dresovi, modrice i tri isključenja, a vinovnike verovatno čekaju i žestoke novčane kazne i suspenzije.

Ova vest privukla je veliku pažnju košarkaške javnosti, pa je pravo vreme da se podsetimo tuča koje su punile novinske stupce u prošlosti.

Boks na parketu

Jedna od najžešćih tuča dogodila se davne 1977. godine u finalu između Filadelfije i Portlanda.

Deril Dokins je u borbi za loptu bacio na pod Bobija Grosa, nakon čega je usledila žestoka tuča na terenu. Donkins je pesnicom pokušao nasrnuo na rivala i počeo da beži nazad ka polovini terena, a Grosu je tada u pomoć pritekao Moris Lukas. Udario je Derila snažno s leđa, a onda je usledio njihov bokserski obračun na terenu. Uleteli su svi igrači, publika, obezbeđenje, nastao je opšti haos. A vinovnik incidenta Dokins bio je toliko besan da je kasnije iščupao WC šolju u toaletu u svlačionici.

Džonson vs Morning

Žestok obračun NBA legendi Larija Džonsona i Alonza Morninga obeležio je meč između Njujork Niksa i Majami Hita sada već davne 1998. godine.

Nakon jednog žestokog duela u reketu, proslavljenom centru je pao mrak na oči i počeo je da udara pesnicama Džonsona. U sukob su se ubrzo umešale igrači oba tima, uleteli su svi sa klupa i nastao je lom. Oba aktera su suspendovana a seriju su nakon pet mečeva dobili Niksi.

Leri Bird vs Irving

Godine 1984. u regularnom delu sezone na meču između Bostona i Filadelfije došlo je do brutalnog obračuna između legendarnog Birda i Irvinga.

Bird je potpuno dominirao na tom meču, nakon sjajnih poteza unosio se u facu Ervingu i as Seventiskiksersa u jednom momentu je izgubio živce i nasrnuo na legendu Bostona. Usledila je brutalna tuča i oba igrača su na kraju izbačena iz igre. Kažnjeni su sa po 7.500 dolara što je u to vreme bila druga najveća novačana kazna za incident na meču.

Šek vs Barkli

Sezona 1999. godine ostala je upamćena o fizičkom okršaju po mnogima dvojice najdominantnijih igrača istoriji lige – ljutih rivala, a sada prijatelja i saradnika Čarlsa Barklija i Šekila O’Nila.

Nakon što je Barkli primio loptu i krenuo na polaganje, Šek ga je grubo faulirao sa leđa. Temperamentni i agresivni Barkli je loptom gađao rivala, nakon čega se američki gorostas zaletao na Čarlsa i nastao je haos na terenu.

Barkli je kažnjen sa 5.000 dolara i jednom utakmicom suspenzije, dok je Šek uz meč zabrane morao da plati 10.000 dolara.

„Moderni klasik“

Tuča koja spada u „moderne klasike“ desila se u sezoni 2006/2007 na utakmici između Njujorka i Denvera. Do okršaja je došlo nakon grubog faula Kolinsa nad Džej Ar Smitom. Završili su u prvim redovima tribina, a pridružili su im se i saigrači.

Taman kada se situacija malo smirila na scenu je stupio proslavljeni as Karmelo Entoni koji je pesnicom udario Kolinsa i izazvao totalni haos na terenu.

„Malice at the Palace“

Najbrutalnija tuča u istoriji NBA lige dogodila se 2004. godine na utakmici između Detroit Pistonsa i Indijane.

Na utakmici regularnog dela sezone, samo 45 sekundi do kraja, kada je već sve bilo rešeno, nepotrebno jak faul Rona Artesta i još gluplja reakcija Bena Valasa, doveli su do masovne tuče u kojoj je učestvovalo praktično pola arene.

Indijana je imala ubedljivu prednost 82:97, kada je 45 sekundi pre kraja Ben Volas krenuo na zakucavanje, a Ron Artest ga je tresnuo po glavi, dovoljno da ga razbesni.

Valas je odmah krenuo na njega. Igrači su nekako uspeli da ih razdvoje, a onda je jedan navijač Pistonsa plastičnom čašom pogodio Rona Artesta koji je ležao na zapisničkom stolu. Artestu je pao mrak na oči. Sto deset kilograma suvih mišića, krenulo je na nejakog navijača. Gomila pristunih, što navijača što igrača, pokušala je da spreči Artesta da se dokopa Grina, ali nisu uspeli. Prestravljeni Džon se nekako iskobeljao iz ruku Artesta ali je dobio pesnicu od Stivena Džeksona.

Ron Artest je suspendovan do kraja sezone uključujući i plej-of. Stiven Džekson nije igrao 30 utakmica, Džermejn O’Nil 15, dok su Pistonsi prošli odlično (Ben Valas svega šest utakmica suspenzije). Tako je verovatno najbolji tim u istoriji Pejsersa praktično osakaćen.

Kurir sport

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare