SVE ĆE SE SPREMATI U JEDNOJ KUHINJI! Uskoro sledi velika izmena za decu u VRTIĆIMA

U Ovči je konačno zaživela ideja, pominjana već pet godina, o izgradnji centralne kuhinje za sve predškolske ustanove koje se nalaze u naseljima na levoj obali Dunava, a u sklopu tog projekta, mališani koji žive u ovom naselju na levoj obali Dunava, dobiće i vrtić.

Ovo znači da će se oko 2.500 obroka dnevno za sve mališane koje pohađaju vrtiće u naseljima na levoj obali Dunava, spremati u centralnoj kuhinji u Ovči.

Za gradnju centralne kuhinje izabrana je lokacija u okviru planiranog stambenog kompleksa koji se gradi i ideja Grada je da to bude kombinovana dečja ustanova kako bi se, osim rešavanja problema dostave hrane, dobila i dodatna mesta u vrtićima.

Planirano je da objekat koji će biti završen sledeće godine, ima jasle i vrtić za minimum 140 dece, sa centralnom proizvodnom kuhinjom i površinom od 2.000 kvadratnih metara. Izgradnjom nove kuhinje smanjiće se troškovi transporta i lakše će se organizovati pripremanje hrane za vrtiće sa te strane reke.

Na ovaj način vrtići sa leve i desne strane Dunava postaće potpuno nezavisni u distribuciji hrane što će, osim lakšeg organizovanja funkcionisanja ustanove, doneti i značajne uštede.

Objekat je lociran u severoistočnom delu stambenog kompleksa socijalnog stanovanja u naselju Ovča na parceli površine od oko 40 ari koja je omeđena sa sve tri strane kolskim saobraćajnicama i nalazi se uz javnu saobraćajnu površinu, put za Ovču.

Deo objekta koji je namenjen kombinovanoj dečjoj ustanovi je formiran oko centralnog hola u dva pravca: sever-jug i istok-zapad, sve smešteno na prvom spratu. U krilu pravca sever-jug nalaze se sadržaji za potrebe dve grupe jaslenog uzrasta i opšti sadržaji uprave, zdravstvene zaštite, a u drugom krilu koje se pruža u pravcu istok-zapad su sadržaji za četiri grupe vrtićkog uzrasta. Drugi deo objekta, koji zauzima prizemni deo objekta, kao i deo spoljnog prostora, namenjen je centralnoj proizvodnoj kuhinji kapaciteta oko 2.500 celodnevnih obroka.

Na ovaj način su funkcije objedinjene po spratovima, ali i u okviru pripadajućeg krila. U objektu se ostvaruje društvena organizovana nega, vaspitanje, obrazovanje i zaštita dece do njihovog polaska u školu.

Projektovan je jedan glavni ulaz u objekat sa južne strane, koji je i izlaz u dvorište prema dečjem igralištu, tri ekonomska ulaza, jedan ulaz za zaposlene, četiri tehnička ulaza, kao i kolski prilaz za dostavno vozilo gde je i ekspedicija gotovih obroka.

Pri materijalizaciji objekta primenjeni su trajni i tehnološki savremeni materijali. Izbor materijala je u skladu sa tehnološkim zahtevima, važećim propisima i standardima za datu vrstu objekta.

U kompleksu se pored objekta planiraju i kolski i pešački pristupi, ulazni platoi, igrališta za decu i zelene površine. Glavni pešački pristup je predviđen iz postojeće ulice koja se proteže duž zapadne strane građevinske parcele, a na ovoj strani organizovan je i glavni ulaz u komleks objekta i pristupni plato. Sa severne strane parcele predviđen je kolski ulaz i internom saobraćajnicom je omogućen pristup dostavnih vozila i komunalnih vozila, koja se može koristiti i kao protivpožarni put. Sa jugoistočne strane parcele predviđen je kolski izlaz sa parking mestima.

Ceo prostor adekvatno je ozelenjen različitim kategorijama sadnog materijala kojim se postiže optimalan odnos osunčanih i zasenjenih površina ili služi kao vizuelna, zvučna i zaštitna barijera ka okolnim sadržajima.

Promo

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare