KRVAVI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU PRETI DA SE PROŠIRI Izrael napao Hezbolah u Libanu, granatirana kancelarija UN u Gazi

Pojas Gaze biti demilitarizovan nakon rata protiv militantne grupe Hamas, gde izraelske trupe zadržavaju bezbednosnu kontrolu, izjavio je juče izraelski premijer Benjamin Netanjahu u obraćanju novinarima i dodao da „nema prekida vatre dok Hamas ne pusti sve taoce“.

On je takođe odbacio ideju da palestinske vlasti, koje trenutno upravljaju autonomnim oblastima na Zapadnoj obali, u nekoj fazi kontrolišu Gazu. Obe pozicije u slučajevima posleratnih scenarija se kose sa navodima državnog sekretara Antonija Blinkena, koji je rekao da se SAD protivi ponovnoj izraelskog okupaciji Gaze i da umesto toga predviđaju ujedinjenu palestinsku vladu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i francuski predsednik Emanuel Makron imali su žestok okršaj juče, prilikom čega je premijer odgovorio predsedniku da sve države treba da osude Hamas a ne Izrael za ubijanje nedužnih civila.

U Pojasu Gaze prosečno na svakih 10 minuta bude ubijeno jedno dete, saopštio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus na sednici Saveta bezbednosti UN, i dodao da polovina od 36 bolnica u Gazi nije u funkciji.

Šta dosad znamo o ratu u Izraelu?

  • Islamski i arapski lideri pozvali na okončanje „izraelske agresije“
  • IDF: Izraelske trupe će pomoći u evakuaciji beba iz bolnice Al Šifa, u kojoj su juče obustavljene operacije, inače najvećoj bolnici u Gazi
  • Granični prelaz Rafa biće otvoren u nedelju ponovo
  • Danas vanredni islamsko-arapski samit u Rijadu
  • Izrael revidirao broj mrtvih sa 1.400 na 1.200
  • Makron: Izrael mora da prestane da ubija bebe i žene u Gazi
  • Obustavljena evakuacija povređenog stanovništva u Egipat

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare