Zelenski negira da američki zvaničnici PRITISKAJU Ukrajinu da sklopi mir: „Da Rusiji damo nešto… TO SE NEĆE DESITI“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je danas svoj stav da nije vreme za pregovore sa Rusijom, demantujući da ga je iko od zapadnih lidera pritiskao da uradi to, uključujući i SAD.

On je dodao i da je konflikt između Izraela i militantnog Hamasa skrenuo pažnju sa rata u Ukrajini.

– Svi znaju moj stav, koji se poklapa sa stavom ukrajinskog naroda. Danas me niko ne pritiska da pregovaram, niko od lidera EU ili SAD. Da sednemo sa Rusijom i razgovaramo, pritom i damo nešto – to se neće desiti – rekao je Zelenski, preneo je „Gardijan“.

On je na konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen dodao da jejasno da je rat na Bliskom istoku skrenuo pažnju sa rata u Ukrajini, naveo je „Tajms of Izrael“.

Prethodno je američki „NBC“ preneo, pozivajući se na jednog aktuelnog i jednog bivšeg zvaničnika, da su američki i evropski zvaničnici razgovarali sa ukrajinskom vladom o mogućim mirovnim pregovorima sa Rusijom, koji bi mogli da dovedu do okončanja rata.

„NBC“ je naveo da su razgovori uključivali veoma široke okvire onoga čega bi Ukrajina možda morala da odustane da bi postigla dogovor sa Rusijom. Rojters navodi da nije mogao da nezavisno potvrdi ovu tvrdnju.

Takođe, američki „NBC“ citira američke zvaničnike koji su rekli da razgovori sa Ukrajinom došli zbog zabrinutosti u SAD i Evropi da je rat došao u pat poziciju, ali i zabrinutosti Zapada da nastavi da pruža pomoć Kijevu.

Britanska novinska agencija ističe da Rusija trenutno kontroliše oko 17,5 odsto ukrajinske međunarodno priznate teritorije.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare