PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAHRANI IŠTVANA PASTORA: Poslednji put sam ga video u bolnici, bio je vedar, jak, stabilan 

Predsednik Skupštine APV i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor (68) biće sahranjen danas na Bajskom groblju u Subotici iz Peić kapele.

Sahrani prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i mađarski premijer Viktor Orban.

Predsednik Vučić: Video sam ga poslednji put u bolnici

„Odlučio sam da ne čitam govor, jer u njemu ne piše ono kroz šta smo prolazili poslednjih meseci, kakve smo reči razmenjivali i o čemu smo govorili. Ištvan Pastor je istorijska ličnost i biće zapisano njegovo ime ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima – rekao je predsednik Vučić.

„Poslednji put sam ga video u bolnici u Subotici pre petnaestak dana. Bio je vedar, čio, jak, stabilan. Obradovan sam izašao iz bolnice, uveren da će još dugo da poživi. Pričali smo o planovima, o budućnosti i šta to još moramo da uradimo“, rekao je, između ostalog, predsednik Vučić.

Govor je održao i mađarski premijer Viktor Orban.

U pratnji sinova Balinta i Arbela, kovčeg sa telom predsednika Skupštune APV i lidera SVM donesen je u Peić kapelu na Bajskom groblju u Subotici.

Veliki broj građana okupio se na groblju kako bi Pastora ispratili na večni počinak, među njima su i Miloš Vučević, Tomislav Momirović, Vladimir Orlić, Đorđe Milićević, Ivica Dačić i mnogi drugi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na sahranu Ištvana Pastora u društvu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Na ispraćaj lidera Saveza vojvođanskih Mađara došao je i Milorad Dodik.

Oproštaj prijatelja

Od Ištvana Pastora, koji je posle kraće i teške bolesti preminuo u ponedeljak, proteklih dana oprostio se predsednik Vučić, mađarski premijer Orban, pokrajinski premijer Mirović, kao i drugi brojni politički delatnici.

Podsetimo, pre dva meseca, Pastora je u bolničkoj postelji u Subotici posetio predsednik Vučić, a potom je sa njim još jednom razgovarao. Po rečima predsednika Vučića, Pastor mu je u njihovom poslednjem razgovoru tažio da izbori ne budu 24. decembra, jer je to Badnji dan za rimokatolike.

– Kad sam ga poslednji put video bio je vedar. On je najzaslužniji za kreiranje mađarsko-srpskih bratskih odnosa. Ući će u istoriju, Srbija će mu podići spomenik kakav zaslužuje. Izvukao je iz ralja sukoba svojom snagom srpski i mađarski narod – rekao je Vučić.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare