„NIJE SMELA NIŠTA NI DA PIJE NI DA JEDE NA MATURSKOJ VEČERI“ Ivana Španović je zbog sporta od malena morala mnogo toga da se odrekne: „Videlo se odmah da će ona biti dobra“

Medalje, aplauzi, odricanja, uspesi i padovi – sve ovo čini život jednog profesionalnog sportiste kao što je Ivana Španović zbog koje je ekipa emisije „Metar moga sela“, koja se emituje samo na Blic televiziji na MTS kanalu 115, subotom u 16 sati obišla Zrenjanin, rodni grad ove uspešne sportistkinje.

Ivana Španović je rođena upravo u ovom gradu 10. maja 1990. godine. Poznata atletičarka koja je svoj zemlji, ali i svom gradu, donela brojne medalje svoju profesionalnu karijeru započela je upravo u svom rodnom Zrenjaninu.

– Ivana je ovde počela svoje prve korake, na našem stadionu koji je iza vas. Naši atletičari treniraju u Kristovnoj dvorani, u hali „Medison“ – kaže za emisiju „Metar moga sela“, Ivanina sugrađanka sa kojom smo razgovarali upravo na mestu gde je Ivana imala svoje prve treninge.

– Kada je Ivana kao mala počela da se bavi atletikom, videlo se odmah da će ona biti dobra, tako da je ona ušla u tu neku plejadu, da kažem, dece koja su dolazila i najavljivala dobre rezultate – ističe sugrađanka pred kamerama Blic televizije.

Ipak, iza svih tih uspeha i medalja krije se dosta odricanja, žrtvovanja i situacija koje niko nije video.

– Sve ono što je normalan život jednog mladog čoveka, jedne mlade devojke, većina toga njoj nije dostupna, da kažem, mora ono toga da se odrekne – kaže Ivanina sugrađanka.

Osnovnu školu, kao i Srednju poljoprivrednu školu, Ivana je završila u Zrenjaninu.

– Ivana Vuleta ovu školu je završila kao Ivana Španović i ja sam imala to zadovoljstvo, da tako kažem, i čast da joj budem profesor srpskog jezika i književnosti. Ja sam u to odeljenje došla kao mlad profesor i meni je to bio prvi čas u njihovom odeljenju u Srednjoj poljoprivrednoj školi, baš u njenom razredu. Ja sam već znala ko je Ivana Španović jer je ona kao mlada već u srednjoj školi imala zapažene rezultate, čini mi se kao na nekoj i olimpijadi, ali je već bila poznata atletičarka, iako je bila jako mlada – kaže profesorka Milica koja se prisetila kakva je Ivana bila u tim školskim danima.

– Ivana je pre svega jako lepa i to je bio jedan od prvih utisaka da je ona stvarno lepa, kao i na TV-u, čak možda i lepša u prirodi, jako spontana i kod Ivane je bilo meni upečatljivo, zato što je bila jako zrela za svoje godine. Mislim, prosto, valjda je taj sport i to odricanje nju navelo da bude jako odgovorna, da tako kažem. Nikada se nije, da tako kažem, vadila na to što trenira toliko puno. Ona je u to vreme, ja se sećam, trenirala satima, da je to bilo nekada i po pet-šest sati u toku dana, ali nikada to nije bio izgovor da ona nešto nije uradila, bar na mojim časovima je bilo tako – ističe profesorka Milica.

Posvećenost sportu nije remetilo Ivanino školovanje, ali je tu bilo mnogo odricanja koje je zapazila čak i profesorka Milica te se prisetila jedne situacije sa maturske večeri.

– Razmišljajući o tome šta bih rekla o Ivanu i šta mi je ostavilo najveći utisak, setila sam se maturske večeri, gde je ona stvarno bila u jednoj fenomenalnoj haljini koja je stojala saliveno, kao da je za nju šivena, plava i sedela je i u nekom razgovoru, neformalnom sam shvatila da ona ne sme da pije i da jede zato što ima neko takmičenje, ima neko merenje. I onda sam shvatila u stvari koliko je tu jako puno odricanja i koliko ona je morala da žrtvuje sebe, ali nekako imam utisak da je uvek uspela da nekako nađe meru u svemu. Ipak ona je došla na matursko veče, imala i šminku i haljinu, ali eto istrpela je da ne jede i da ne pije, ne alkohol, mislim da alkohol uopšte niji ni pila, nego da ne pije čak i tečenost, zato što je imala to neko merenje – ističe Milica.

– Ivana je puno morala da žrtvuje. Ishrana mora da je drugačija. Ona ne može kao njene drugarice da sedne u bioskopu i da pojede džak koklica što danas ljudi rade. Ona to ne može. Ona mora hranu da ima prilagođenu. Sve mora da bude u svrsi tog sporta. Onda ceo tim oko nje, gde je njena mama, gde je njen momak, gde je njena porodica, društvo, svi moraju da budu svesni da i oni moraju da pomognu Ivani u njenom rezultatu, pa tako da kažemo, ne može momak da je zove idemo tamo i tamo, ako Ivana kaže ne, ja sad imam trening, da ne kažem takmičenje. Ne može, zato što ona sada ima tu drugu obavezu koja mora da se poštuje – kaže Ivanina sugrađanka koja je veoma upoznata sa životom koji je vodila Ivana, kao i svim njenim takmičenjima.

Najveću podršku, kako kaže sugrađanka, Ivana je imala od svoje mame Vesne Španović. I Vesna je bila neko zbog koga se Zrenjanin takođe ponosio, upsešna atletičarka, što je dodatno Ivani možda bilo sa jedne strane olakšanje, jer je mama bila upućena u sve, a sa druge strane možda i teret jer je i mama imala velikog uspeha u ovom sportu.

– Zna se da je mama ta koja treba da spremi odeću, da spremi lepi sendvič, da je isprati srećnu na put, ali je mama Vesna koja je bila atletičarka, još imala tu dodatnu ulogu da ona odradi onaj deo pripreme za atletsko takmičenje. Nije joj bila trener, ali je jako dobro znala šta se dešava. I dan-danas kad idu, sećate se, gledate takmičenje, ide kamera preko tribina, vidite mamu tamo. Mislim, ja nju skroz razumem, ona prati Ivanu po svetu i praktično živi za taj rezultat – kaže sugrađanka.

O tome kakav je odnos imala sa roditeljima, ali i svojim vršnjacima priča profesorka koja je pratila Ivanin kako rad u školi tako i u sportu, tokom njenog školovanja.

– Ivan je imala, verovatno i sada ima sjajan odnos sa roditeljima. Sećam se da je tatu često spominjala i majka je trenirala, verovatno je i to bio razlog što je ona i počela. Tako da mislim da je imala sjajan odnos. Sećam se u razredu je važila za drugare, kuma joj je devojka sa kojom je išla u razred, u srednju školu, mada su se upoznale i ranije. I baš vidim da su prijateljstva ostala. Mislim da nije trpelo ništa, možda je, tako da kažem, spavala malo manje, ali mislim da je Ivana znala da nađe neku pravu meru u svemu tome – ističe profesorka.

Šta su nam sve otkrili Ivanini sugrađani, ali i šta o njenom ljubavnom životu sa sugrađaninom kažu gledajte u emisiji „Metar moga sela“ koja se emituje samo na Blic televiziji, subotom u 16 sati. Ukoliko propustite emisiju reprizu možete gledati u nedelju u 18.15 sati.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare