SNAŽNO NEVREME STIŽE IZ REGIONA! Oluja će protutnjati kroz Srbiju: Udari vetra i do 100 na sat! CRVENI METEO ALARM

U Srbiji će danas biti toplo i vetrovito vreme, saopštio jeRepublički hidrometeorološki zavod.

Poslepodne jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature. Vetar umeren i jak, južni i jugoistočni, u košavskom području i na planinama uz olujne udare. Krajem dana vetar u slabljenju. Najniža temperatura od osam stepeni do 15, a najviša od 14 do 24.

U Beogradu će danas biti toplo i vetrovito vreme. Jutro umereno oblačno i suvo. Poslepodne jače naoblačenje sa kišomi lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uz pad temperature. Vetar jak i olujni, južni i jugoistočni, posle podne u postepenom skretanju na zapadni i jugozapadni, a krajem dana u slabljenju. Najniža temperatura oko 15 stepeni, a najviša oko 21.

Upozorenje na olujni vetar

„Danas će duvati jak južni i jugozapadni, a u košavskom području jak jugoistočni vetar sa udarima olujne jačine. Najjači udari vetra očekuju se na jugu Banata, u donjem Podunavlјu i na planinama (lokalno i preko 100 km/h), dok će udari košave u Beogradu dostizati 60 – 70 km/h. Vetar će oslabiti krajem dana“, upozorio je RHMZ.

Upozorenje na veliku količinu padavina

„Plјuskovi i grmlјavina koji se očekuju danas sredinom dana, posle podne i uveče kratkotrajno mogu biti intenzivni uz jak i olujni vetar (10 – 20 mm). Više padavina će biti sutra na jugu i istoku Srbije (od 20 do 50 mm, a lokalno i više)“, stoji u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

U celoj Srbiji danas je na snazi meteo alarm zbog jakog vetra, kiše, grmljavine i visoke temperature. Crveno upozorenje, koje znači da je vreme vrlo opasno, upaljeno je u Banatu zbog jakog vetra.

U Pomoravlju, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo alarm, dok je u ostalim delovima upaljeno žuto upozorenje.

Nevreme stiže iz regiona

Prognostičari hrvatskog DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vetrom i ponegde mogućeg grada, izvestio je Direktorat civilne zaštite.

Za deo Hrvatske izdato je narandžasto upozorenje, zbog jakog vetra i mestimično obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Vodostaji nekih reka u porastu

Izdato je i hidrološko upozorenje, da će vodostaji više reka biti u većem porastu, ali bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na slivovima Nišave, Belog Timoka i gornjem toku Južne Morave sa pritokama tokom 04/05. novembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa. Na ovim slivovima moguća su kratkotrajna manja lokalna izlivanja bujičnih vodotoka.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare