Gaze evakuisano 11 Hrvata i osam Mađara, Hamas oteo 242 osobe

* Izrael poslao brodove u Crveno more * Jordan povukao ambasadora iz Izraela * Više od 100 stranaca i povređenih napustilo Gazu 

Činjenice:

  • Hamas objavio spiskove ljudi kojima je dozvoljeno da napuste Gazu
  • Otvoren je prelaz Rafa
  • U Gazi ubijeno 15 izraelskih vojnika
  • IDF tvrdi da je ubio šefa protivtenkovske raketne jedinice Hamasa
  • Jemenski Huti tvrde da su ispalili novu seriju dronova na Izrael

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 27. dan.

Prva kola hitne pomoći koja su prevozila povređene iz Pojasa Gaze ušla su juče u Egipat preko prelaza Rafa. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus pozdravio je odluku Egipta da prihvati povređene Palestince iz Pojasa Gaze.

Kako je Pojas Gaze postao deo Države Palestine

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan upozorio je na „teške posledice“ ako se nastave napadi na Pojas Gaze. To je poslednje u nizu upozorenja te zemlje, koja podržava Hamas u Gazi i paravojne formacije u drugim delovima u regionu.

Koliko je izraelska vojska zaista jaka?

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da su juče ubile još jednog visokopozicioniranog člana Hamasa. U pitanju je šef Hamasove protivtenkovske raketne jedinice unutar Gaze Muhamed Asar, koji je navodno nastradao u raketnom napadu.

Miris smrti u paklu kibuca: Reporteri Telegrafa u komuni koju je Hamas prvu napao

Reporteri Telegrafa koji već treći dan borave u Izraelu posetili su juče kibuc Kisufim, prvi koji je Hamas napao, 7. oktobra, kao i grad Sderot, koji trpi najveće udare i u kojem su se odvijale neke od njakrvavijih bitaka. Imali su priliku da razgovaraju i sa zvaničnicima Izraela, među kojima je bio i ambasador Džoel Lajon, jedan od portparola izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Iz časa u čas:

13.25 Stranci evakuisani iz Gaze

Osam mađarskih državljana sa dva palestinska člana porodice napustilo je danas Gazu preko graničnog prelaza Rafa u Egipat, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Peter Sijarto je rekao da je u Gazi bilo 15 Mađara i da su svi mogli da odu, ali su samo dve porodice krenule na put i da su oni sada potpuno bezbedni na egipatskoj teritoriji.

12.24 Iz Gaze evakuirano 11 hrvatskih državljana

Jedanaest od 23 hrvatskih državljana koji su se prijavili za evakuaciju iz Gaze u protekla dva sata prešlo je granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta. U Gazi je, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, ukupno 47 njihovih državljana, a samo 23 je zatražilo evakuaciju.

11.54 Jezivo priznanje teroriste Hamasa

10.10 Hamas oteo 242 ljudi

Najmanje 242 osobe uzete su kao taoci tokom napada Hamasa, saopštila je izraelska vojska. Poslednji put je rečeno da je oteto 240 ljudi, a Hamas je od 7. oktobra oslobodio četiri civila.

Smatra se da su mnogi skriveni u ogromnoj podzemnoj mreži tunela grupe u Gazi.

09.50 Hrvati čekaju da napuste Gazu

Hrvatski državljani, njih 23, koji su se prijavili za evakuaciju iz Gaze, tokom današnjeg dana trebalo bi da pređu preko granice u Egipat i onda da nastave put prema Hrvatskoj.

„Ipak, dok ne budu na sigurnom, sve je neizvesno“, rekao je sinoć za HRT hrvatski veleposlanik u Egiptu, Tomislav Bošnjak. Nada se da će sve biti kao što je obećano, ali garancija nema.

09.00 Egipat rekao da će pomoći u evakuaciji oko 7.000 stranaca i dvojnih državljana iz Gaze

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će pomoći u evakuaciji „oko 7.000“ stranaca i dvojnih državljana iz Pojasa Gaze, prenosi agencija AFP.

Na sastanku sa stranim diplomatama, pomoćnik ministra spoljnih poslova zemlje rekao je da se Egipat priprema „da olakša prijem i evakuaciju stranih državljana iz Gaze preko prelaza Rafa“.


Zvaničnik je rekao da cifra od „oko 7.000“ predstavlja „više od 60“ nacionalnosti.

08.45 Izraelska vojska: Tokom noći likvidirane desetine militanata Hamasa

Izraelska vojska (IDF) saopštila da su se kopnene snage i tenkovi tokom noći sukobili sa trupama Hamasa u severnom Pojasu Gaze, i da je ubijeno desetine militanata. U saopštenju IDF navodi se da su trupe pešadijske brigade Golani vodile „dugotrajne bitke“ protiv militanata Hamasa koji su ispaljivali projektile, aktivirali eksplozivne naprave i bacali granate na izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

Vojska je navela da su pešadijske trupe uzvratile, potpomognute artiljerijom i tenkovskim granatiranjem, i istovremeno usmeravale vazdušne i raketne napade mornarice. „Na kraju borbi, desetine terorista je ubijeno“, navela je izraelska vojska.

08.10 Najnoviji podaci o taocima koje drži Hamas: Među njima i državljanin Srbije


08.04 Tajland direktno pregovara sa Hamasom o taocima

Zvaničnici Tajlanda rekli su da su direktno pregovarali sa Hamasom o puštanju njihovih državljana koji se drže kao taoci.

07.23  Sirene se oglasile u izraelskim naseljima u blizini Pojasa Gaze

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u nekoliko izraelskih zajednica u blizini Pojasa Gaze. Upozorenja su se oglasila u Kisufimu, Mivtahimu, Amiozu i Ješi, prenosi Tajms of Izrael. Nema izveštaja o žrtvama.

Da podsetimo, reporteri Telegraf.rs juče su obišli kibuc Kisufim, gde su svedočili jezivim scenama nakon napada Hamasa.

07.02 IDF: Kao odgovor, izvršeni vazdušni i artiljerijski napadi na Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su jutros da su izvele vazdušne i artiljerijske napade na Liban, nakon što je projektil ispaljen iz te zemlje na jedan od izraelskih dronova, rakete lansirane prema Izraelu.

IDF je naveo da je raketa zemlja-vazduh lansirana na izraelsku bespilotnu letelicu ranije tokom noći, a da dron nije pogođen, objavio je „Tajms ov Izrael“. Izraelske kopnene snage su ispalile artiljerijske granate nakon što su projektili iz Libana lansirani na region planine Dov i planine Hermon, navodi se u saopštenju.

07.00 Bajden pozvao na humanitarnu pauzu

Američki predsednik Džo Bajden kaže da mora da se napravi pauza u borbi da bi se olakšalo oslobađanje Hamasovih talaca.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare