SUNOVRAT VELIKANA! Udarali po Srbinu dok ga nisu OTERALI, pa doživeli KATASTROFU: Nekada ŠAMPIONI, a sada POSLEDNJI NA TABELI!

Tanka je linija između totalne dominacije i katastrofe. Ovako nešto može da potvrdi holandski velikan Ajaks iz Amsterdama koji je, ne tako davno, bio prvak svoje zemlje, stao na korak od finala Lige šampiona, a sada je – poslednji na tabeli!

Pre samo četiri godine Ajaks je na veoma nesrećan način ispao od Totenhema u polufinalu Lige šampiona. Lukas Moura je het-trikom režirao senzacionalan preokret tima iz Londona i sprečio je Dušana Tadića i ekipu da stignu do prilike da se bore za „ušati trofej“.

Sada, četiri godine kasnije, bez Tadića kog su oterali iz kluba, fudbaleri Ajaksa nalaze se na poslednjem mestu u šampionatu Holandije. PSV im je održao čas fudbala u vikendu za nama, slavio je sa 5:2 i velikan je pao na najniže grane.

Na koji način je Ajaks od tima koji dominira stigao do ekipe koja služi kao predmet podsmeha?

Pod vođstvom sadašnjeg menadžera Mančester junajteda Erika Ten Haga (2017-22), osvojene su tri titule, dve duple krune i ostvarena je dominacija holandskim prvenstvom, a u to vreme su razigravani i igrači koji su plaćani desetine miliona evra – Entoni (Mančester junajted, 95 miliona), Frenki De Jong (Barselona, 86 miliona), Matijs De Liht (Juventusm, 85 miliona), Lisandro Martinez (Mančester junajted, 57 miliona), Davinson Sančez (Totenhem, 42 miliona) i to nije sve. A u međuvremenu su problemi postajali sve veći i krenuli su da isplivavaju na površinu!

Nekadašnji sportski direktor tima iz Amsterdama, Mark Overmars, posle skandala u kom je utvrđeno da je polno uznemiravao koleginice u klubu, napustio je Ajaks 2021. godine. Overmars je bio zaslužan za mnoge velike transfere od kojih se najviše ističe upravo dolazak Dušana Tadića iz Sautemptona, te se to osetilo u klubu. Zatim su navijači i legende Ajaksa poput Veslija Snajdera krenuli u kampanju žestokih kritika na račun Dušana Tadića što je rezultovalo odlaskom kaptena reprezentacije Srbije u Fenerbahče. 

– Pod jedan, skloniti Tadića iz ekipe – govorio je Snajder svojovremeno i Srbina je označio kao glavni uzrok problema.

I, Tadić je otišao, te sa Fenerbahčeom ima – sve pobede! Odigrao je 19 utakmica, deset u ligi i ostalo u Evropi i svaku je rešio u svoju korist. Dakle, jasno je da problem nije bio u Srbinu.

Velike probleme pravio je i novi sportski direktor Sven Mislintan koji je trošio novac na pogrešan način, legendarni Edvin Van der Sar se zbog bolesti povukao iz kluba, a Majkl Stejtem, novinar koji prati Ajaks, istakao je kako je odlazak Tadića „poslednji ekser u sanduku velikana iz Amsterdama.

– Ekser u kovčeg Ajaksovog optimizma bio je kada je Dušan Tadić otišao i naveo da se nije složio sa pravcem kojim klub želi da ide. On je bio na dobrom putu da se penzioniše u Ajaksu i da postane trener, ali ovaj preokret, izvršen bez takta, razbesneo je druge iskusne igrače Ajaksa – istakao je Stejtem.

Dakle, Ajaks je prešao put od pukovnika do pokojnika, a ako se nešto drastično ne promeni situacija bi mogla da bude još gora. Da li će i ko će „ugasiti požar“, ostaje da se vidi u nedeljama pred nama.

UDARNA VEST.rs (Kurir sport)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare