UŽIVO RAT U IZRAELU 22. DAN: Hamas spreman za prekid vatre, ali neće direktne pregovore

Rat Izraela i Hamasa traje već 22 dana.

Izraelske odbrambene snage su u petak kasno uveče, podsetimo, najavile proširenje kopnenih operacija protiv palestinskih snaga u Pojasu Gaze. Odmah po objavljivanju počelo je najmasovnije bombardovanje enklave od početka eskalacije nakon čega je usledila velika akcija kopnenih snaga IDF iz tri pravca.

Hamas je istovremeno nastavio da ispaljuje projektile na izraelske gradove kao odgovor, ali razmere nisu uporedive sa izraelskim napadima.

Stalni predstavnik Izraela u UN drsko izjavio je da je svetska organizacija izgubila legitimitet nakon usvajanja bliskoistočne rezolucije u Generalnoj skupštini kojom se poziva na hitno primirje u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Izrael je saopštio da kategorički odbacuje preziran poziv UN na prekid vatre.

Na severnoj granici aktivnost Hezbolaha je smanjena, ali zbog širenja kopnenih napada Izraelskih odbrambenih snaga može se ponovo povećati.

Na Zapadnoj obali izraelske snage bezbednosti nastavljaju sa masovnim zatvaranjem Palestinaca. 

Jemenski Huti iz pokreta Ansaralah pokušali su da pokrenu raketni napad na južni Izrael, međutim, projektil se srušila nadomak egipatskog gradu Taba. Došlo je i do napada na izraelsku vojnu bazu Dahlak u Crvenom moru.

Iran obećava da će otvoriti nove američke frontove ako SAD ne prestanu da podržavaju Izrael.

13.40 – Hamas spreman za prekid vatre

Palestinski pokret Hamas spreman je za prekid vatre, ali ne i za direktne pregovore sa Izraelom.

– Ne želimo da imamo direktne kontakte sa okupacionom silom. Hamas ne kontaktira sa ubicama dece i žena – rekao je funkcioner Hamasa Musa Abu Marzuk.

Takođe je dodao da je Hamas spreman na prekid vatre i na ispunjenje rezolucije koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

UDARNA VEST.rs (kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare