ŠOK U UKRAJINI! Pronađena masovna grobnica Poljaka, evo kakav se HOROR ovde dogodio

Ovi zločini bacaju senku na odnos dve države koji je u poslednje vreme bio jako dobar

Poljski i ukrajinski stručnjaci otkrili su masovnu grobnicu Poljaka koje su tokom Drugog svetskog rata ubili ukrajinski ultra-nacionalisti u selu Pužnjiki, na zapadu Ukrajine, objavili su zvaničnici u Varšavi.

Između 1943-44, Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN) ubila je oko 100.000 Poljaka u oblastima Volinije i Istočne Galicije, koje su pre rata bile u sastavu poljske države, a danas su deo zapadne Ukrajine.

Ti zločini i dalje bacaju senku na ukrajinsko-poljske odnose, uprkos bliskim vezama dve zemlje stvorenim nakon ruske invazije na Ukrajinu. Iako je bilo mnogo ubistava u brojnim selima, taj pokolj se zajednički naziva „Volinjski masakr“, javlja poljska agencija PAP.

– Pronađena je masovna grobnica u kojoj su 1945. godine sahranjeni ubijeni stanovnici Pužnjikija – napisao je u petak Mihal Dvorčik, ministar u kabinetu premijera, dodajući da je od ukrajinskih vlasti već tražena dozvola za ekshumaciju

Dvorčik je dodao da su, posle četiri meseca teške potrage za ostacima žrtava, „poljski i ukrajinski stručnjaci pronašli masovnu grobnicu u kojoj su 1945. godine sahranjeni stanovnici nekadašnjeg sela Pužnjiki, u Ternopoljskoj oblasti na zapadnu Ukrajine.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare