RUSI PREPLAVLJUJU SRBIJU: Stiže nam novi talas Rusa, traže smeštaj i posao!

Grupa na Facebook-u za Ruse u Srbiji, koja broji čak 26.000 članova, već nekoliko dana je preplavljena objavama novih Rusa koji traže smeštaj i posao u našoj zemlji.

Ono što je još zanimljivije jeste da većina njih dolazi iz sukobom pogođenog Izraela.

Među ovim novim Ruskim migrantima, koji najavljuju svoj dolazak unapred tražeći smeštaj i posao, nalaze se i oni koji dolaze iz oblasti u blizini Gaze, ali i susednih zemalja. Neki od njih su čak otkrili da dolaze u Srbiju zbog vize.

Jedna Ruskinja je istakla: „Zbog nedavnih događaja u Izraelu, ja i muž smo se odlučili da se preselimo u Crnu Goru ili Srbiju. Treba da dođemo u te zemlje da bih ja dobila vizu, a potom i oboje vize za Portugal. Pobegli smo od rata u Rusiji, i sada opet bežimo od rata.“

Drugi Rus, koji trenutno živi u Uzbekistanu, ističe da želi da se preseli u Srbiju i traži posao. On je ranije živeo u Poljskoj, ali je zbog rata pristup Rusima ograničen. On traži savete kako da pronađe posao i stan.

Osim toga, u ovoj grupi se razmenjuju i saveti o dobijanju boravišne i radne dozvole, izdavanju ostalih dokumenata, kupovini ili iznajmljivanju nekretnina i slično.

Nije ni čudo što se sve više Rusa odlučuje da dođe u Srbiju. Od januara 2022. godine u našoj zemlji je osnovano skoro 7.000 firmi čiji su vlasnici Rusi, a samo u 2023. otvoreno je oko 2.000 novih firmi. Rusi se najviše bave računarskim programiranjem, nespecijalizovanom trgovinom na veliko, konsultantskim aktivnostima i delatnostima u oblasti informacionih tehnologija. Takođe, ulaze i u ugostiteljski sektor, otvarajući restorane i kafiće u Beogradu i drugim gradovima, gde se bave proizvodnjom kolača i prodajom tradicionalnih ruskih specijaliteta.

Ne možemo a da ne primetimo da je broj Rusa koji dolaze u Srbiju porastao nakon početka rata u Ukrajini. Prema nekim procenama, oko 200.000 ljudi je napustilo svoju zemlju i odlučilo da se trajno nastani u Srbiji. Oni su uzimali stanove i pokretali sopstvene biznise, što je uticalo na povećanje cena kirija i promene na tržištu rada.

UDARNA VEST.rs (Republika.rs)




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare