Dušku Ivanoviću se neće svideti rezultati anonimne ankete među košarkašima, a tek neće Kaliniću i Kampacu – kolege su ih proglasile za najprljavije igrače Evrolige!

Ugledni košarkaški portal “BasketNews” sproveo je anonimnu anketu među igračima Evrolige koji su podelili svoja razmišljanja o brojnim pitanjima vezanim za elitno takmičenje. Anketa je urađena sa 23 košarkaša koji su otvoreno odgovarala na brojna zanimljiva pitanja od kojih su neka bila prilično škakljiva, poput “ko je trener za koga ne biste igrali” ili “ko je najprljaviji igrač u Evroligi”.

Na oba ova pitanja, odgovori košarkaša su ujednačeni: Duško Ivanović i Ergin Ataman dele prvo mesto kao najneomiljeniji treneri, a Nikola kalinić i Fakundo Kampaco kao najprljaviji igrači Evrolige.

Trener za koga biste najmanje želeli da igrate

Ergin Ataman i Duško Ivanović podjednako su neomiljeni među igračima i obojica su dobila jednak broj glasova, po 41,7 odsto. Ivanović, od pre neki dan bivši trener Zvezde, poznat je po svom zahtevnom trenerskom stilu, koji uključuje iscrpljujuće treninge, dok je Ataman poznat po javnim prozivkama igrača i arogantnom nastupu.

Zanimljivo je da je Ataman dobio glasove i u suprotnom istraživanju, gde su se birali treneri za koje bi igrači najviše voleli da igraju.

Ovde su košarkaši bili prilično složni: Pablo Laso je trener za koji bi košarkaši najviše voleli da igraju. Trener Partizana, kako piše “Basket njuz”, legendarni Željko Obradović je na drugom mestujer je “poznat po svom strogom, ali iskrenom pristupu i strastvenoj posvećenosti razvoju igrača”.

Trener za koga biste najviše voleli da igrate

Glasovi
1. Pablo Laso 39,1%
2. Željko Obradović 30,5%
3. Dimitris Itudis 13,0%
* Glasove su dobili i Joan Penjarola iz Baskonije, Jorgos Barcokas (Olimijakos), Ergin Ataman (Panatinaikos) i Saša Obradović (Monako).

Najpotcenjenija zvezda

Konkurencija po ovom pitanju je bila ogromna, pošto su pominjani brojni igrači Evrolige. Ipak, bek Žalgirisa Kinan Evans dobio je najviše glasova u anketi.

Evans se etablirao u Evroligi u sezoni 2022/23. kao jedan od najboljih strelaca, sa prosekom od 15,9 poena i 3,7 asistencija, pre nego što ga je povreda Ahilove tetive izbacila iz pogona u januaru. Ove godine se polako vraća u prepoznatljivu formu i ima prosek od 13,8 poena i triasistencije po utakmici.

Bek Monaka Džordan Lojd zauzima drugo mesto, a su se izdvojila trojica igrača: Mustafa Fal, Gabrijel Dek i Aleksa Avramović. Posle njih ide još veća grupa košarkaša koji su dobili po koji glas: Jan Veseli, Mario Hezonja, Fabijen Kozer, Tomas Vokap, Gabrijele Proćida, Danilo Anđušić, Johanes Timan, Nik Vajler-Bab, Lorenco Braun…

Glasovi
1. Keenan Evans 18,2%
2. Džordan Lojd 13,6%

Najprecenjeniji igrač

Po ovom pitanju, iznenađujuće je na prvo mesto izbio Kostas Slukas sa 20 odsto glasova. Nekoliko igrača je podelilo drugo mesto i svi su dobili po 13,3 procenata: Ignjas Brazdejkis (Olimpijakos), Matijas Lesor (Panatinaikosa) i Jam Madar (Fenerbahče). U anketi su glasove dobili i Majk Džejms, Skoti Vilbekin, Vejd Boldvin, Brendon Dejvis, Džanan Musa i Oskar Da Silva.

Najteže gostovanje

Ovde nije bilo iznenađenja. Većina igrača, tačno tri četvrtine, navela je Beograd kao najtežu gostujuću destinaciju u Evroligi. Partizan i “grobari” su na ubedljivo prvom mestu sa 56,5 odsto glasova, a druga je Crvena zvezda (26,1%) ali kao domaćin u Pioniru, jer je anketa rađena i pre i tokom početka nove sezone, pa je mnogim igračima u sećanju legendarna dvorana “Aleksandar Nikolić”. Kao što je poznato, ove sezone Partizan i Zvezda “dele” domaćinstvo u Areni.

Na trećem mestu “po neprijatnosti” je dom Makadija (13 odsto glasova), a kao teška gostovanja igrači su naveli i dvorane Olimpijakosa, Panatinaikosa i Baskonije.

Najveći borac

Svi se dive igračima koji svakom posedu pristupaju kao da im je poslednji, voljno skaču za svaku loptu i neumorno se bore za svaki kvadratni centimetar na terenu. U skoro svakom timu Evrolige možete naći bar jednog takvog igrača. Očekivano, ovo pitanje je dobilo širok spektar odgovora, a na prvom mestu je Arnas Butkevičijus iz Žalgirisa.

Odmah do njega je triling Matijas Lesort, Tomas Vokap i Džon Braun. Brojni drugi igrači, kao što su Kevarius Hejs, Džoš Nibo, Mateuš Ponitka, Fakundo Kampaco, Branko Lazić, Kajl Hajn, Brajant Danston, Janulis Larenzakis i Tornike Šengelija, takođe su pomenutu zbog svoje posvećenosti.

Glasovi
1. Arnas Butkevičijus 18,2%
2-4. Matijas Lesort 13,6%
2-4. Tomas Vokap 13,6%
2-4. Džon Braun 13,6%

Najprljaviji igrač

S vremena na vreme, spremnost na gužvu na košarkaškom terenu ne poznaje granice, čak i ako to podrazumeva povremeno prelaženje granica. Na pitanje ko je najprljaviji igrač u Evroligi pomenuto je dosta igrača. Međutim, Nikola Kalinić i Fakundo Kampaco su podelili prvo mesto, obojica sa dobila po 16,7% glasova.

Značajan, ali daleko manji broj glasova, dobili su Rudi Fernandez, Džanan Musa, Čarls Kahudi, Jan Veseli, Branko Lazić, Geršon Jabusele i Donta Hol.

Najgori grad za posetu

Iako postoji mnogo sunčanih destinacija koje igrači očekuju tokom duge sezone, postoje mesta u Evroligi na kojima su igrači često ograničeni na rutinu hotel-arena-hotel. Tako je ubedljivo najgori grad za gostovanje Vitorija, koja je dobila čak 47,1 odsto glasova, a na drugom mestu je Kaunas (29,4%). Još samo tri grada su opšte pomenuta: Vilerban/Lion, Bolonja i Tel Aviv.

Najbolji sudija

Nepisano pravilo glasi: „Ako niko ne priča o sudijama, znači da je suđenje bilo dobro.“ U košarci, sudije su često u centru pažnjea, a prema mišljenju igrača najveći ugled i reputaciju u Evroligi imaju En Panter (28,6 odsto glasova) i Gitis Vilius (21,4%). Igrači pohvalno mišljenje imaju i o Robertu Lotermozeru, Mehdiju Difali, Saši Puklu, Olegu Latiševsu, Borisu Rižiku, Urošu Nikoliću i Iliji Beloševiću.

NAPOMENA

“Basket njuz” podvlači da je odgovore dobio od relativno malog broja igrača, pa ova anketa ne pokušava da predstavi stavove svih igrača Evrolige. Umesto toga, pruža prostor igračima da podele svoja razmišljanja, izraze svoje želje i podstaknu zabavne i kvalitetne košarkaške diskusije među navijačima Evrolige.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare