Pet najtoksičnijih proizvoda za pse: Svi ih imamo u kući i svakodnevno koristimo

Amir Anvari je veterinar koji živi u Južnoj Africi i često koristi društvene mreže kako bi podelio savete vlasnicima kućnih ljubimaca.

U videu na svom TikTok profilu @amirthevet otkrio je pet najčešćih proizvoda koje ima većina domova, a toksični su za vaše četvoronošce, prenosi The sun.

Prva stvar na njegovoj listi je antifriz, inače poznat kao etilen glikol: to je obojena tečnost koju sipate u hladnjak da biste regulisali temperaturu motora. Antifriz je izuzetno opasan, čak i ako pas poliže malu količinu. Telo razlaže antifriz u visokotoksične hemikalije koje se vezuju za kalcijum, stvaraju kristale i formiraju naslage, uzrokujući oštećenja na plućima, mozgu i pre svega bubrezima.

Amir na drugo mesto liste za pse najopasnijih uobičajenih supstanci u domu stavlja sprej protiv insekata i druge insekticide i otrove.

Na trećem mestu su proizvodi za čišćenje – deterdžent za veš, sapuni i mnoga druga sredstva koja sadrže hemikalije – izazivače stomačnih problema i obilne salivacije u slučaju gutanja. Pas će usled trovanjapovraćati penu, a postoji i rizik da sadržaj iz želuca dospe u pluća i izazove poteškoće sa disanjem.

Kafa se nalazi na 4. mestu najtoksičnijih supstanci za pse. Kofein u kafi može podići krvni pritisak i izazvati opasne aritmije. Osim ovih tegoba, psi mogu izgubiti kontrolu nad mišićima i imati napade. Kofein utiče na gastrointestinalni trakt psa i izaziva povraćanje i dijareju.

Na kraju, Amir navodi čokoladu kao jednu od najopasnijih namirnica za psa koja je gotovo po pravilu prisutna u svakom domu. U slučaju da je pas pojede, simptomi toksične reakcije su izuzetna žeđ, teturanje, ubrzano disanje, pa čak i smrt. Čokolada sadrži sastojak teobromin koji je stimulans sličan kofeinu.

Vlasnici pasa su požurili da komentarišu Amirov video.

U jednom napisu stoji: „Moji psi vole kafu!“, nakon čega su usledila dva emodžija šokiranih izraza.

Drugi vlasnik je napisao: „Moj pas je izvadio mali čokoladni kolač iz kante i zamalo sam umro od stresa! Srećom, moj pas nije veliki i kolač nije uticao na njega“.

Treći je pitao: „Koliko kafe je opasno? Moj pas uvek popije ostatak iz šolje koju zaboravim da sklonim pre nego što izađem iz sobe“.

Nakon svih ovih komentara uopšte ne iznenađuje ono što je napisao četvrti vlasnik:

„Moj pas će popiti kafu ako ga ostavim bez nadzora!“

UDARNA VEST.rs p(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare