UŽIVO RAT U IZRAELU 16. DAN Pogođeno sklonište Hamasa u džamiji na Zapadnoj obali, Amerika šalje PVO na Bliski istok, sprema trupe

Ovo je 16. dan rata u Izraelu, sukoba koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Izraelska vojska je saopštila da je izvela napad na sklonište jedne od ćelija Hamasa u džamiji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ovaj udar je usledio nakon što je Izrael najavio da će pojačati napade na Pojas Gaze, drugu palestinsku enklavu gde je stanovništvu poručio da sa severnih područja beži ka jugu.

Portparol izraelske vojske kazao je novinarima da će ti napadi omogućiti da se „minimizuju rizici po izraelske snage u narednim fazama rata“.

Izrael je nagomilao tenkove i trupe na granici sa Pojasom Gaze uoči očekivanog kopnenog upada, iako je potencijalno vreme početka te operacije i dalje neizvesno.

UN se nadaju da će u Pojas Gaze danas stići još humanitarne pomoći.

SAD šalju sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) na Bliski istok i stavlja još više trupa tom regionu u stanje „pripreme za raspoređivanje“.

Za dve nedelje od kada je Hamas započeo napad na Izrael, u toj zemlji je stradalo više od 1.400 ljudi, a palestinski zvaničnici su objavili da je u Pojasu Gaze poginulo više od 4.300 osoba.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo 7.200 žrtava.

7.12 – U napadu izraelskih snaga na Zapadnoj obali stradalo još četvoro Palestinaca

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su izraelske snage ubile još četiri Palestinca na Zapadnoj obali.

BBC podseća da je izraelska vojska prethodno objavila da je prethodne noći pogodila „terorističko uporište“ u Dženinu na Zapadnoj obali, koje je navodno uključivalo i ćeliju Hamasa skrivenu u džamiji.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare