STRAVIČNO NEVREME HARA EVROPOM Donelo snažne vetrove, jaku kišu, OLUJNE UDARE i poplave, ima mrtvih (VIDEO)

Oluja koja je pogodila Britaniju, sever Nemačke i jug Skandinavije već treći dan sa sobom donosi snažne vetrove, jaku kišu i olujne udare koji su izazvali poplave, nestanak struje, evakuaciju stanovništva i poremećaj vazdušnog, železničkog i pomorskog saobraćaja.

Od četvrtka, najmanje četiri osobe su poginule u oluji, koju je Meteorološka služba Velike Britanije nazvala Babet, preneo je AP.

Poslednja žrtva je 33-godišnja žena koja je poginula kada je drvo palo na njen automobil na ostrvu Femarn u Baltičkom moru juče popodne.

https://pulsembed.eu/p2em/z43jaGfWH/

U Engleskoj i Škotskoj nastradale su tri osobe juče i u četvrtak.

Pogođena Nemačka i Danska

Olujni vetrovi izazvali su olujne udare na južnim obalama Baltičkog mora, probijajući odbranu od poplava u priobalnim oblastima Danske i severa Nemačke.

U Flenzburgu, nemačkom gradu južno od granice sa Danskom, nivo vode porastao je za više od dva metra na najviši nivo zabeležen tokom poslednjih 100 godina, Iz bezbednosnih razloga isključena je struja u poplavljenim delovima grada.

Linije trajekta i železnički saobraćaj privremeno su obustavljeni u pogođenim područjima u Nemačkoj, Danskoj i na jugu Švedske.


Aerodrom u Kopenhagenu otkazao je juče 142 leta zbog oluje, ali je jutros obnovio letove.

Stanovništvo je evakuisano iz kuća i kampova u teško pogođenim područjima u Danskoj, a desetine ljudi je bez struje.

Opština Haderslev na jugu Danske odlučila je da evakuiše celu obalu.

U Škotskoj crveni meteoalarm

U Škotskoj je za danas prognozirano čak 100 milimetara kiše, a nekoliko gradova ostalo je pod crvenim vremenskim upozorenjem, najvišim nivoom, što znači da postoji opasnost po život.

U najteže pogođenom gradu Brečinu, žiteljima više od 300 domova rečeno je da napuste kuće pre nego što je reka Saut Esk juče izašla iz korita, narasla skoro četiri metra iznad svog uobičajenog nivoa i izlila se na ulice.

Aerodrom Lids-Bredford na severu Engleske i danas je zatvoren.



UDARNA VEST.rs (Blic)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare