Vozači, od 1. novembra pravac kod vulkanizera i spremite se na trošak do 45.000

Od 1. novembra vozači u Srbiji obavezni su da imaju zimske gume. Ovo pravilo postaje izuzetak ako na kolovozu nema snega ili leda. U odnosu na prošlu godinu cene su nepormenjene, pa tako komplet zimskih guma za vozilo, u proseku košta od 25.000 do 45.000 dinara.

Cene novih zimskih guma kroz najveću promenu prošle su prošle godine, kada su za oko 20-30% bile skuplje od godine pre toga.

Komplet najjeftinijih guma „tigar“, oznaka 175/65/R14, može da se kupi za 24.480 dinara, dok, recimo, guma „sava“, oznaka 225/45/R17, košta od 9.000 do 9.500 dinara, te da za ove četiri gume treba platiti oko 36.000 dinara.

Naravno, ima i veoma skupih pneumatika, gde po gumi teba platiti oko 11.500 dinara, dok komplet iznosi oko 45.000 dinara.

Kazna ako ne promenite gume

Kazna za vozače ukoliko nemaju zimske gume iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, dok je kazna za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara.

Naravno, ovo se odnosi samo kada su u periodu od novembra do aprila vremenski uslovi na putu loši.

Zašto zimske gume?

Zimske gume konstruisane su za korišćenje u zimskim uslovima, kada su temperature niske. Ovi pneumatici imaju bolje prianjanje i vuču u uslovima snega i leda od letnjih i guma za sve sezone. To se odnosi na bolje držanje na putu, manji rizik od akvaplaninga, ubrzanje i bolje kočenje.

Najvažnija performansa zimske gume od koje zavisi bezbednost je kočenje u zimskim uslovima koje se meri dužinom zaustavnog puta kočenja. Ispod 7 stepeni zimska guma ima kraći zaustavni put u svim uslovima bilo da je na putu sneg, led, poledica, mokra ili suva podloga.

Prema ZOBS-u, početak primene zimske opreme za vozila počinje od 1. novembra i traje od 1. aprila. U tom periodu vozila na putevima treba da budu opremljena zimskom opremom.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima bliže određuje šta to zapravo podrazumeva.

U zimsku opremu, pored četiri odgovarajuća pneumatika, spadaju i lanci za sneg ili druga sredstva za povećanje trakcije (čarape, mreže i slično), koja se postavljaju na najmanje dva pogonska točka.

Ova vrsta opreme se koristi na delovima puta gde je znakom jasno obeležena njihova upotreba po snegu.

Treba znati da lanci i druga sredstva mogu da se koriste i na putevima gde nema ovog znaka, samo ako je kolovoz na toj deonici prekriven snegom.

UDARNA VEST.rs (nova)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare