Turska ubeđuje Hamas da pusti civile, decu i strane taoce, među njima i SRPSKI DRŽAVLJANIN

Ovo je 11. dan rata u Izraelu koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Američki predsednik Džo Bajden posetiće sutra Izrael gde će ga vlasti obavestiti o planovima za rat protiv Hamasa.

BBC prenosi da je iz Vašingtona saopšteno da će Bajden čuti kako Izrael namerava da izvede operacije na način da „minimalizuje civilne žrtve“.

Hamas je objavio da je ispalio „baražnu raketnu paljbu“ na Jerusalim i Tel Aviv gde su se izraelski poslanici krili u skloništima nakon oglašavanja sirena za uzbunu.

UN navode da su bolnice i zdravstveni sistem u Pojasu Gaze „na rubu kolapsa“.

Izrael je objavio da hamasovci drže 199 talaca.

U Izraelu je od napada Hamasa stradalo oko 1.400 ljudi, a u Pojasu Gaze je u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno više od 2.800 osoba.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno je do sada sukob odneo više od 5.700 žrtava.

Turska pregovara sa Hamasom o oslobađanju dece, civila i stranih talaca

Hakan Fidan, turski ministar spoljnih poslova i nekadašnji šef nacionalne obaveštajne agencije MIT, izjavio je danas da Turska vodi razgovore sa Hamasom o oslobađanju stranaca, civila i dece koje kao taoce drži ta palestinska ekstremistička organizacija.

NBC nuz prenosi da je Fidan to rekao u zajedničkom obraćanju novinarima sa šefom libanske diplomatije u Bejrutu.

Fidan je kazao da su „mnoge zemlje“ zatražile od Turske da ta zemlja obezbedi oslobađanje njihovih državljana koje Hamas drži u zarobljeništvu.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare