CEO SVET JE STREPEO OD OVOGA Rusija povlači ratifikaciju o zabrani nuklearnih testova

Rusija povlači ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) zbog neodgovornog stava Sjedinjenih Američkih Država prema globalnoj bezbednosti, rekao je u utorak predsednik donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi Hina.

Rusija kaže da je cilj da se povrati paritet sa Sjedinjenim Državama, koje su potpisale, ali nikada nisu ratifikovale sporazum iz 1996. godine, ali i da neće nastaviti nuklearna testiranja osim ako Vašington to ne učini.

Nacrt predviđa ukidanje člana 1. zakona o potvrđivanju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Predsednik Vladimir Putin, koji je ranije ovog meseca predložio Rusiji da opozove ratifikaciju sporazuma iz 1996. jer ga SAD nije ratifikovao, rekao je da nije potvrdio niti odbacio mogućnost nastavljanja nuklearnog testiranja u Rusiji.

– Zbog sigurnosti naše zemlje, povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova – rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin uoči rasprave i parlamentarnog glasanja o opozivu ratifikacije.

Volodin je rekao da je Rusija ratifikovala ugovor 2000, dok ga Vašington nije ratifikovao zbog svog “neodgovornog stava prema globalnim sigurnosnim pitanjima”.

– Ruska Federacija učiniće sve kako bi zaštitila svoje građane i održala globalnu stratešku jednakost – dodao je Volodin.

UDARNA VEST.rs (Blic Hina)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare