ZATIŠJE PRED BURU Ruska avijacija nije izvršila napad na Ukrajinu već tri nedelje, a evo zašto je to ZASTRAŠUJUĆE

Britanski obaveštajni zvaničnici veruju da Rusija skladišti rakete kako bi ih sačuvala za zimske napade na Ukrajinu. Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je u petak saopštenje u kojem se navodi da ruska dalekometna avijacija nije izvršila napad na Ukrajinu tri nedelje, odnosno od 21. septembra, prenosi Njuzvik.

Kijev nastavlja sa žestokom kontraofanzivom u cilju vraćanja okupiranih teritorija, a posebno teški sukobi vode se u regionima Donjecka i Zaporožja.

– Iako takvi prekidi nisu neuobičajeni, poslednji slični prekidi napada dogodili su se između 9. marta i 28. aprila 2023. i trajali su 51 dan, rekli su britanski zvaničnici.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u tom slučaju verovatno da su Rusi iscrpili svoje zalihe raketne municije AS-23 posle zimskih operacija i pokušaja da unište ukrajinsku infrastrukturu. Putin je pojačao napade na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu prošle zime, ostavljajući stanovnike Kijeva, Odese i zapadne Ukrajine bez struje.

– Ovoga puta nije tako, verovatno je da avijacija dugog dometa zadržava postojeće zalihe raketa i koristi pauzu da poveća zalihe za predstojeće zimske napade na Ukrajinu – saopštilo je ministarstvo.

Novi obaveštajni podaci su ukazali da je Rusija nedavno usmerila svoje vazdušne napade na objekte u vezi sa žitaricama na jugu Ukrajine.

– To je uključivalo napade na ukrajinske luke na Dunavu koji su zahtevali visok nivo preciznosti pošto su se ciljevi nalazili blizu rumunske granice. Verovatno je da su koristili jednosmerne bespilotne letelice “šahed” zbog njihove tačnosti u poređenju sa drugim tipovima raketa sa vazdušnim lansiranjem, saopštilo je ministarstvo.

Uoči mogućeg zimskog napada Rusije na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu, Aleksij Černišov, šef ukrajinskog državnog energetskog giganta Naftogasa, rekao je da je Kijev spremniji nego što je bio 2022. godine.

 Očekujemo da će Rusija nastaviti sa raketnim napadima i dronovima na naše energetske i infrastrukturne objekte. Njihov zadatak je da uskrate Ukrajincima grejanje, gas i struju, ali oni zapravo ciljaju njihov moral i emocije. Spremniji smo, pripremili smo određene mere zaštite za proizvodnju energije, distribuciju i skladištenje gasa i skladištenje nafte – rekao je Černišov.

On je dodao da je i Rusija spremna jer su obe strane pametnije posle prošle zime. On smatra da je rizik i dalje visok jer će Rusi pripremati sofisticiranije napade i metode.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare