Borbe ušle u šesti dan: Blinken stiže u Izrael, sastaće se i sa predsednikom Palestine, raste broj žrtava 

Činjenice:

  • Izrael dobija vladu nacionalnog jedinstva i ratni kabinet
  • Raste broj žrtava sa obe strane
  • Hezbolah preuzeo odgovornost za raketni napad iz Libana
  • U Pojasu Gaze ubijen jedan od osnivača Hamasa
  • Bajden: SAD prate situaciju u Izraelu
  • Nemačka isporučuje dronove Izraelu
  • Blinken danas u poseti Izraelu

Rat u Izraelu ušao je u šesti dan, a do sada je u sukobima poginulo više od 2.000 ljudi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i opozicioni lider Beni Gantz dogovorili su se juče da formiraju vanrednu vladu nacionalnog jedinstva. Biće formiran i „ratni kabinet“ – sa Netanjahuom, Gancem i ministrom odbrane zemlje.

Sve što treba da znate o ratu u Izraelu

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su fotografiju iz kibuca Kfar Aza, koji je bio meta napada Hamasa i u kojem su navodno masakrirane čitave porodice. Veruje su da je većina ubistava počinjena u subotu ujutru, kada su borci Hamasa upali na teritoriju Izraela.

Kako su Izrael i Palestina došli do ovoga gde su sad?

Jedan od osnivača palestinske militantne grupe Hamas Abdul Fatah Duhan, poznat i kao „Abu Osama“, ubijen je u napadu izraelskih snaga u centralnom delu Pojasa Gaze, saopštio je juče izraelski javni servis KAN, pozivajući se na lokalne palestinske izveštaje. Istaknuti član Hamasa eliminisan je u utorak u naselju Nuseirat, u centru Gaze.

Američki državni sekretar Entoni Blinken boraviće danas u poseti Izraelu gde će se sestati s avisokim zvaničnicima te zemlje.

Ko je ko u sukobu Izraela i Hamasa

Iz časa u čas:

07.05 U napadu Hamasa ubijen 21 državljanin Tajlanda

U napadu Hamasa na Izrael poginuo je 21 državljanin Tajlanda, saopštile su vlasti.

07.00 Blinken stiže danas u Izrael

Entoni Blinken, američki državni sekretar, trebalo bi da sleti u Izrael za nekoliko sati u znak solidarnosti sa zemljom.

On će se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, kažu palestinske vlasti. Do tog susreta trebalo bi da dođe u petak.

Palestinsko političko rukovodstvo duboko je podeljeno između partije Fatah Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali i njenih islamističkih militantnih protivnika Hamasa koji kontrolišu pojas Gaze.

06.57 U sukobu do sada poginulo skoro 2.500 ljudi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je najmanje 1.200 Izraelaca ubijeno u napadima palestinske militantne grupe Hamas na Izrael. Pored toga, povređeno je više od 2.700 osoba.

Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj ubijenih Palestinaca u ofanzivi izraelskih snaga na Pojas Gaze povećan na 1.200, dok je povređeno oko 5.600 osoba.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare