Putin razbesneo Izrael, ovo mu neće oprostiti! Ruski lider progovorio o ključnom pitanju za rešavanje sukoba!

Bez rešavanja fundamentalnih političkih pitanja o formiranju palestinske države ne može se regulisati situacija koja je dovela do eskalacije nasilja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

– Ono što se dešava tamo je strašno. Palestinski problem je u srcu svih koji ispovedaju islam i oni to doživljavaju kao manifestaciju nepravde najvećeg stepena – ocenio je Putin na sednici Ruske energetske nedelje.

Prema njegovim rečima, velika ogorčenost je trenutno prisutna i u Izraelu i u Palestini.
On je ukazao na neuspehe SAD u pomoći regulisanja situacije.

Putin je podsetio da je prvobitno doneta odluka o formiranju dve samostalne države – Izraela i Palestine, ali samo je osnovana izraelska država.

– SAD su rešile poslednjih godina da sve rešavaju same i da odbace sve postojeće mehanizme. Oni su se umesto rešavanja ključnih, suštinskih političkih pitanja koji se tiču formiranja palestinske države bavili nekim materijalnim stvarima, a bez rešavanja tog pitanja nema rešavanja problema – istakao je Putin.

Ruski predsednik je apelovao na obe strane da se, što je moguće više, izbegnu civilne žrtve.

– Ako su muškarci rešili da se bore, onda neka se bore, ali neka ostave žene i decu – rekao je ruski predsednik i upozorio na katastrofalne posledice širenja konflikta.

Ruski stav nije od juče, poznat je svima, poručio je Putin.

– Mi se zalažemo za poštovanje odluke SB UN o formiranju palestinske države, u tome je suština problema – dodao je on.

Irak: Palestinci saterani u ćošak

Premijer Iraka Muhamed Sudani izjavio je na sednici da su dejstva palestinske grupe Hamas izvedena jer su Palestinci bili saterani u ćošak.

Prema njegovim rečima, narod Palestine doživeo je ugnjetavanje i progon, a više od 70 odluka i rezolucija koje je usvojila Generalna skupština Saveta bezbednosti nije sprovedeno.

Sudani je primetio da Izrael spontano izvodi napade na Pojas Gaze i koristi ceo svoj arsenal, otvoreno proglašavajući odgovornost za ove događaje.

Osim toga, on je podsetio da je Izrael doneo odluku da zaustavi snabdevanje vodom i strujom, jer je za slobodan narod koji ima doktrinu i ideju, ali neostvarena prava, to bio jedini izlaz nakon neispunjenih sporazuma.

Irački premijer apelovao je na Putina da pomogne u uspostavljanju primirja u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

– Gospodine predsedniče, apelujem na vas kao predsednika zemlje koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN da date inicijativu za pravi prekid vatre i stvarno rešenje palestinskog problema – rekao je irački premijer.

Prema njegovim rečima, takva inicijativa bi mogla da spreči ozbiljnije posledice eskalacije nasilja u zoni sukoba. 

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare