Šok! Evo ko stoji iza napada na Izrael! Odao ga glas na jezivom snimku, sada je sve mnogo jasnije!

Glas koji se čuje na snimku, koji je objavljen nekoliko sati nakon napada na Izrael, pripada navodno Mohamedu Deifu, komandantu vojnog krila palestinske militantne grupe Hamas i idejnom tvorcu upada. Tokom masovnog napada nastradalo je najmanje 700 ljudi u Izraelu, a više od 2.000 ih je povređeno.

Glas na snimku je miran i precizan dok prenosi poruku užasa.

– U svetlu kontinuiranih zločina nad našim narodom i u svetlu okupacije i negiranja međunarodnih zakona i rezolucija te u svetlu američke i zapadne podrške, odlučili smo da stanemo na kraj svemu tome, kako bi neprijatelj shvatio da više ne može uživati, a da ne odgovara – čuje se na kratkom snimku.

Napad je podigao višedecenijsku kampanju Hamasa protiv jevrejske države na brutalan i nepredvidiv nivo. Dok je poruka emitovana, stotine Hamasovih boraca probijale su graničnu ogradu između Pojasa Gaze i izraelske teritorije, šireći se po južnom Izraelu pod okriljem hiljada raketa.

Izbegao smrt

Hamas je za nekoliko sati izveo prvi napad bez presedana protiv Izraela, a takođe je uzeo desetine talaca i odveo ih u svoju obalnu enklavu. Hamasovi kanali na društvenim mrežama istovremeno su objavili vešto proizvedene videozapise koji prikazuju njegove militante kako paraglajderom prelaze granicu te jezive slike mrtvih vojnika i prestravljenih izraelskih civila.

Deifovo kodno ime „Gost“ je referenca na praksu palestinskih boraca koji svaku noć provode u domu drugog simpatizera kako bi izbegli izraelske obaveštajne službe. Napad u subotu je bio Deifov najhrabriji i najsmrtonosniji napad do sada.

Progonjen je od strane Izraela decenijama i zamalo ubijen u vazdušnom napadu pre 20 godina zbog koga je navodno ostao u invalidskim kolicima nakon što je izgubio ruku i nogu. Deifova sposobnost da nadmudri izraelsku vojsku, dok ubija i vojnike i civile, obezbedila mu je poštovanje militanata.

Budući da je izraelska vojska naizgled zatečena nespremna, Deif se katapultirao u najviše ešalone palestinskog vođstva. Zasenio je svoje suparnike u Fatahu, umerenijoj frakciji koju favorizuje Zapad, ali i svoje kolege u Hamasu koji SAD, EU i Izrael smatraju terorističkom grupom.

Hamas odveo veliki broj talaca

– Čak i pre toga je bio poput svete osobe i vrlo poštovan i unutar Hamasa i od strane Palestinaca. Njegova najveća operacija protiv Izraela sada će ga pretvoriti u figuru poput boga za mlade – rekao je profesor politike na Univerzitetu Al-Azar u Gazi Hajmar Abusada.

Najznačajniji faktor za Hamas je broj talaca koje su odveli u Gazu. Izrael je ranije predao 1.000 palestinskih zatvorenika kako bi oslobodio vojnika, Gilada Šalita, nakon pet godina zatočeništva od strane Hamasa.

– Hamas jako dobro razume da je strpljenje sve što im treba kad je u pitanju držanje izraelskih zatvorenika. S vremenom će izraelska javnost stvoriti pritisak. Sve što Hamas treba da učini jeste da čeka – naglasio je regionalni diplomata koji je pomogao u pregovorima o oslobađanju Šalita.

Sporazum iz Osla smatra kao izdaju

Izraelski i palestinski analitičari, uključujući ljude koji su poznavali Deifa pre nego što je nestao u seni palestinske militantnosti, opisali su ga kao tihog i intenzivnog čoveka nezainteresovanog za međusobno rivalstvo palestinskih frakcija. Prisetili su se kako je umesto toga bio usredsređen na promenu prirode izraelsko-arapskog sukoba i korišćenje nasilja kao sredstva za postizanje toga.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare