KAKVE REČI PUTINA O SRBIMA I SRBIJI: Srbi nisu narod koje Zapad može da slomi i potčini! UNIŠTITI SRBIJU JE NEMOGUĆE! 

Svedoci smo velike globalne multipolarne promene u svetu, naš zadatak je izgradnja novog sveta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Ruski predsednik je istakao da niko nije hteo da sluša Rusiju, a da je arogancija Zapada jednostavno bila van svake pameti.

„Sve ove godine upozoravamo: ovakav pristup ne samo da vodi u ćorsokak, već je ispunjen sve većom pretnjom vojnog sukoba, ali nas nisu poslušali. Prosperitet Zapada je u velikoj meri postignut pljačkom cele planete i beskrajnom ekspanzijom. Rusija nije započela rat u Ukrajini, već pokušava da ga okonča“, naglasio je.

Ruski predsednik je naveo da forum „Valdaj“, koji tradicionalno okuplja političare, naučnike, stručnjake i javne ličnosti iz mnogih zemalja sveta, još jednom potvrđuje visok status tražene intelektualne platforme.

„‘Valdajske’ diskusije su uvek odraz najvažnijih procesa u svetskoj politici 21. veka“, istakao je.

Prema njegovim rečima, globalni problemi čovečanstva zahtevaju kolektivna rešenja, a sebičnost i uobraženost će dovesti do ćorsokaka.

„Tokom proteklih 20 godina u svetu su se desile ozbiljne promene. Rusija je sposobna da da ogroman doprinos novom svetskom poretku, ali su neki pogrešno shvatili našu spremnost – kao potčinjavanje“, naglasio je ruski predsednik.

Upitan da prokomentariše stalni pritisak na Srbiju, ruski predsednik je poručio da Srbi nisu narod koje Zapad može da slomi i potčini.

„Zašto su Srbi cilj na zapadu, ja ne razumem. Rusija je početkom 1990. godina bila takođe cilj, želeli su da se raspadne SSSR. Srbija je bila na sve spremna i sve je htela, ali su bili pod pritiskom. I stalno prete sankcijama. Mnogo puta sam čuo da su slaba karika i da ih treba pritisnuti. To je paradigma koja je stvorena. Srbi nisu takav narod. Srbija nije takva kultura. Uništiti Srbiju je nemoguće“, rekao je Vladimir Putin.

Vladimir Putin
foto: Printscreen

Ruski predsednik je poručio da Srbi ne mogu biti slomljeni i potčinjeni.

Bombardovali su Beograd, pogodili ambasadu Kine, gde je tu međunarodno pravo?

Putin je naveo da se često moglo čuti od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne odgovara današnjim potrebama, posebno u vreme jugoslovenske krize, kada su, bez sankcija Saveta bezbednosti UN, zemlje NATO bombardovale Beograd.

„U našoj novijoj istoriji često smo čuli od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo, da ne zadovoljava današnje potrebe. Ali kada je to počelo? U vreme jugoslovenske krize, SAD i njeni saveznici počeli su da bombarduju Beograd, nemilosrdno i neustrašivo, napali su čak i u ambasadu Kine u Beogradu“, kazao je ruski predsednik.

On je dodao da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo.

Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neke akcije, oni su to nazvali sramotom, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

„Ali, nažalost, uvek je bilo pokušaja da se međunarodno pravo prilagodi sopstvenim interesima. Da li je ovo dobro ili loše? Ovo je jako loše. EU i savremeno međunarodne pravo je zastarelo i treba ga ukinuti. Treba stvoriti nešto novo“, poručio je Putin.

Ruski predsednik se osvrnuo i na žrtve Donbasa, istakavši da je pokrenut rat protiv tog regiona, a da mrtvu decu u Donbasu niko nije brojao.

„Niko u drugim zemljama, posebno na Zapadu, nije plakao za mrtvima“, ukazao je.

Putin je podsetio da je Rusija predlagala da uđe u NATO, ali su oni odbili.

„Predlog Moskve da uđe u NATO su odbili. Zapadu, određenom delu zapadne elite, uvek je potreban neprijatelj“, istakao je.

Kako je naveo, Rusija se angažovala na podršci stanovnika Krima i Sevastopolja, nije ih zastrašivala etničkim čišćenjem u nacističkom duhu, niti je pokušavala da potčini Donbas bombardovanjem.

Ruski predsednik se dotakao i ruske Specijalne vojne operacije, napomenuvši da ona ima za cilj okončanje rata koji Zapad vodi već deset godina.

„Svi jednostrani koraci Zapada neizbežno će naići na uzvratne akcije. Rusija je najveća zemlja na svetu, ne traži nove zemlje, a ukrajinska kriza nije teritorijalni sukob“, napomenuo je.

SAD nameću svoju ekonomsku liniju Evropi, nastavio je Putin, pokušavajući da zamene zakone nekim pravilima, nazvavši ih „nekakvim glupostima“.

„Stalno čujemo: morate, dužni ste, ozbiljno vas upozoravamo… Ko ste vi uopšte? S kojim pravom imate nekoga da upozoravate?“, ukazao je ruski predsednik.

Putin je dodao da je pojam civilizacije za Rusiju višestruka pojava, da niko od njih nije gori ni bolji od drugih, svi su jednaki, napomenuvši da je Rusija uvek izvlačila pouke iz istorije za budućnost, jačajući nacionalno jedinstvo i integritet.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/RT)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare