„Žao nam je što ovo moramo da kažemo…“: Zoo vrt na Paliću o lavici Kikici, uputili i oštru poruku: „SEBIČNO JE I BAHATO da zarad nečije razonode jedno biće ovako pati“

– Posle desetak dana od prijema u Prihvatilište za divlje životinje Zoološkog vrta Palić, žao nam je što ne možemo da kažemo da je zdravstveno stanje male lavice Kiki bolje. Štaviše, postoji sumnja da joj otkazuju bubrezi i jetra, na osnovu biohemijskih nalaza analize krvi koje su rađene od 21. septembra do 01. oktobra četiri puta – objavio je Zoološki vrt Palić.

Terapija po savetu međunarodnih stručnjaka

Na „Fejsbuk“ profilu Zoološkog vrta se navodi da je korišćena terapija po savetima veterinara iz međunarodnih organizacija koja se bave oporavkom velikih mačaka, posebno lavova u južnoj Africi i Holandiji, tako da su izbegnuti svi lekovi koji bi mogli da dodatno oštete ove organe kod lavova.

Organi počinju da otkazuju

– Nakon što je počela sama da uzima vodu i hranu, nadali smo se da još može da bude u redu, ali njeni organi sada počinju da otkazuju. Posle dugotrajnog izgladnjivanja i slabosti, opšte stanje je vrlo loše. Sama potreba da se zbog oporavka drži u ograničenom prostoru je jako stresna za lavicu, koja je sada u dobu kada treba da se igra i istražuje okolinu. Ako joj se i bude vraćala snaga, sigurno je da ćemo imati i dalje ovakvih problema, jer je jako teško obezbediti neophodno mirovanje – kažu u Zoološkom vrtu na Paliću

Zbog sebičnih, neodgovornih i bahatih Kiki sada trpi ogromnu patnju i stres!

Nadležni u Zoološkom vrtu poručuju da „svi treba napokon da postanemo svesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi„.

– Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko meseci razonode vredno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživela od strane „ljudi“ koji žive među nama – poručuju u vrtu.

Neadekvatna briga

Podsetimo, mladunče staro oko pet – šest meseci je 21. septembra na putu u blizini Subotice pronašao čovek koji je krenuo na posao. 

Po njegovom pozivu na lice mesta je izašla policija, a zatim i ekipa Zoološkog vrta. Mala lavica je bila vidno iscrpljena, dehidrirana i gladna, a nalazi iz veterinarske laboratorije su otkrili da je njeno zdravstveno stanje jako loše. 

Najverovatnije da nikada o njoj nije vođena adekvatna briga, da nikada pre nije okusila meso i da je pila samo kravlje mleko što ne bi smela.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare