Đoković sve bliži magičnoj cifri, iako ne igra! Ovo su ATP lista za istoriju i plan Alkarasa da svrgne Novaka kad je najvažnije

Novak Đoković započeo je 393. nedelju na vrhu ATP liste. Fali mu još samo sedam nedelja da dođe do magičnog broja 400. Da li će uspeti? Ili će na kraju sezone, ipak, predati tron Karlosu Alkarasu? Naredna dva meseca doneće nam odgovor.

Ispisuje Novak Đoković iz sedmice u sedmicu istoriju. Danas, 2. oktobra, započeo je 393. nedelju na vrhu ATP liste. Podsećamo, niko nije ni blizu bio brojke od 400 nedelja na tronu ATP liste, prvi pratilac Rodžer Federer sakupio je 310 nedelja kao prvi pratilac.

On ima 11.545 bodova, izgubio je 250 bodova, dok njegov prvi takmac za vrh ATP liste, Karlos Alkaras ima trenutno 8.625 bodova, pošto je 90 bodova dodao uz pobedu nad Lorencom Musetijem u Pekingu. Turnir u Kini je još u toku, Karlos će skupljati bodove i želi strpljivo da se približi Đoković.

I Srbin i Španac su odmarali prošle sedmice, do Pekinga, kada se aktirivao Karlos. Nole će pauzu nastaviti do kraja oktobra kada ga čeka prvi turnir posle osvajanja US Opena. Igraće na mastersu  u Parizu koji počinje 30. oktobra. Novak je istakao da mu je do kraja 2023. prioritet osvajanje Dejvis kupa, pa će posle mastersa u Parizu, igrati još samo na završnom Mastersu u Torinu, i na kraju, u Malagi, gde će sa reprezentacijom Srbije pokušati da osvoji Salataru.

Sa druge strane, Karlos Alkaras će do kraja godine igrati na pet turnira  – Peking, Šangaj, Bazel, Pariz i Torino. 

Borba za prvo mesto na listi biće uzbudljiva, ali Novaku, kao što je to već rekao, nije prioritet. 

Đoković u ovom trenutku ima 3.260 bodova prednosti u odnosu na Alkarasa, ali u narednom periodu brani čak 2.850, dok Španac ne brani ništa. Nole će uskoro izgubiti poene zarađene prošle godine u Astani i Tel Avivu – 750 poena – dok će u Bersiju braniti 600 bodova, a u Torinu 1.500. 

Sa druge strane, Alkaras je u dosta povoljnijoj situaciji, jer nema šta da brani jer prošle sezone nije igrao posle osvajanja US Opena zbog povrede. 

Alkaras „preti“ Novaku: Hoću prvo mesto za kraj godine

– To mi je glavni cilj, da završim na 1. mestu. Da ostvarujem sjajne rezultate na turnirima koji su ostali. Nadam se da ću to uraditi na kraju ove godine. Turnir zbog kojeg sam zaista uzbuđen je ATP finale koje nisam mogao da igram prošle godine. Dakle, postoje sjajni, baš sjajni turniri na kojima zaista želim da igram. Zaista želim da postignem sjajne rezultate tamo i nadam se da ću to uraditi.

Alkaras je oduševljen Pekingom.

– Veoma sam srećan što dolazim ovde po prvi put. Da mogu da igram ovde u Pekingu, na velikom turniru. Očigledno, posle svega što se desilo od 2019. godine, mogu svi igrači da igraju ovaj turnir, svi mogu i da dođu ponovo ovde u Kinu, u Aziju. Mislim da je to odlično za tenis. Govoreći o sebi, zaista sam srećan što igram ovde u Pekingu po prvi put. Na aerodromu je bilo dosta navijača, u hotelu takođe. I na treningu je bilo ljudi. Bilo je sjajno osetiti tu energiju, tu ljubav. Mislim, to je suludo, jer nikada ranije nisam igrao ovde. Ovo mi je prvi put. Znajući da ovde imam mnogo navijača, za mene je to ludo, ali sam zaista zahvalan na tome.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare